Novosti
MILIĆ (HDZ) O MANJINAMA:

Ne odričemo se nikoga i nije ovo nikakav poraz Plenkovića
Objavljeno 7. svibnja, 2024.

Nakon dvoipol satnog sastanka u Banskim dvorima, zastupnici manjina poručili su kako će dio od njih osam podržati Andreja Plenkovića za mandatara dok SDSS neće, a HDZ-ov član pregovaračkog tima Marko Milić odbacio je tezu da se pod pritiskom Domovinskog pokreta odriču zastupnika srpske manjne.

"Andrej Plenković nije poražen nego je pobijedio na izborima 17. travnja, poraženi su oni koji su kršili Ustav, predstavljali se kao kandidat na izborima, vrijeđali s pozicije predsjednika predstavnike manjina... Ovo nije nikakav poraz, nikakvo odricanje bilo koga. Poznati su vam rezultati izbora i realnost je da nismo u prigodi sami formirati parlamentarnu većinu", poručio je Marko Milić u ime HDZ-ova pregovaračkog tima nakon sastanka s osam zastupnika nacionalnih manjina odgovarajući na pitanja novinara je li odricanje od SDSS-a poraz Andreja Plenkovića.

Naime, kako je istaknuo Vladimir Bilek, predsjednik Kluba nacionalnih manjina, nakon dvoipol satnog razgovora s Plenkovićem u Banskim dvorima, više od jednog zastupnika manjina će dati potpis predsjedniku HDZ-a kao mandataru za buduću Vladu, ali neće dobiti niti jedan od tri zastupnika SDSS-a. Rezultat je to uvjeta Domovinskog pokreta, glavnog aktera pregovora za sastavljanje nove Vlade s HDZ-om, da SDSS ne može sudjelovati kao partner u Vladi ni u parlamentarnoj većini.

Bilek: I bez Vučemilović je dovoljno ruku za većinu

Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine, već je ranije javno rekao kako Plenković njegovu potporu ima, a tko će mu još dati potpis od preostalih manjinaca, Bilek nije htio otkriti. Kako neslužbeno doznajemo, potporu za sastavljanje Vlade dobit će od tri do četiri zastupnika manjina. I bez Vesne Vučemilović, zastupnice koja je dala ostavku na sve funkcije u Hrvatskim suverenistima, poručio je, dovoljno je ruku za većinu.

"Većina koju imamo nakon izbora ne čini 76. Da bi Plenković postao mandatar potrebno mu je dobiti povjerenje još nekoliko zastupnika i logika stvari nalaže da razgovaramo s predstavnicima manjina s kojima smo imali izvrsnu suradnju osam godina", pojašnjavao je Milić i pravdao poziciju HDZ-a koji će Vladu i parlamentarnu većinu sastavljati bez SDSS-a, ali ipak s nekoliko 'manjinaca' bez kojih tu većinu nema.

Nove su političke okolnosti, dodao je te zahvalio predstavnicima manjina koji su i ovog puta, naglasio je, pokazali visok stupanj odgovornosti prema institucijama i hrvatskoj državi.

"Koliko će zastupnika manjina dati potporu, odlučit će oni kada budemo u fazi davanja potpisa. Još nismo u toj fazi", dodao je.

Milić (HDZ) odbacuje tezu o 'razbijanju' Kluba manjina

Milić je naglasio kako će svi potezi buduće Vlade biti i dalje usmjereni na zaštitu prava manjina i ostvarivanje zajedničkih projekata.

"Ova odluka nije stvar ničijeg pritiska, ucjene, niti plod slučajnost već rezultat povjerenja koje zastupnici manjina imaju prema Plenkoviću. Nastavit ćemo suradnju i u ovim izmijenjenim političkim okolnostima", poručio je odbacujući tezu o razbijanju Kluba manjina nakon uvjetovanja SDSS-a.

Govoreći o pregovorima s DP-om, čiji predstavnici stižu u Banske dvore u 16 sati, Milić je poručio kako još nisu u fazi razgovora o dijeljenju resora i biranju ministara, ali da bi danas mogli razgovarati o programskim odrednicama i strukturi nove Vlade.

Na podsjećanje novinara kako su predstavnici srpske manjine do sada imali i svog člana u Vladi u vidu potpredsjednice Anje Šimprage, Bilek je uzvratio protupitanjem u njihovo ime. "Zašto ne mislite da možda SDSS ne želi ni imati predstavnika u Vladi? Pustite da danas prođe ovaj novi krug pregovora s DP-om, svi ostali dogovori kreću nam tek nakon što mandatar odnese 76 ili više potpisa na Pantovčak. Nakon toga nam slijede pregovori vezani za program Vlade i ministarstva", rekao je.

Klub manjina, najavio je, dakle svih osam zastupnika, dat će podršku Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin novinarima je samo kratko kazao da će glasati za tu Vladu. Na upit je li mu sporno da je DP-u nepoželjna jedna nacionalna manjina, odgovorio je da to treba pitati DP. A što se mene tiče, dodaje, valjda znate moje mišljenje, 30 godina sam ovdje. H

Možda ste propustili...