Ekonomija
UNAPREĐENJE HGK PULSA

Ekonomski trendovi u preglednijem ruhu
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Otkada je prije gotovo dvije godine lansiran na Digitalnoj komori, HGK Puls postao je referentnim mjestom za ažurne i dubinske uvide u hrvatsku gospodarsku situaciju i svjetske ekonomske trendove.

Kako navode na svojoj web stranici iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u proteklom razdoblju, objavljeno je više od stotinu analiza i komentara vezanih uz sve ključne gospodarske pokazatelje poput inflacije, uvoza i izvoza te proračuna i kamatnih stopa.

“Stalno radimo na unapređenjima HGK Pulsa, primjerice, odvojili smo Komentar glavnog ekonomista od Ekonomskih trendova, objavili novi Indeks gospodarske razvijenosti županija, te osuvremenili izgled Sektorskih pregleda koji je sada još pregledniji. Osluškujemo komentare naših članica te smo razvili Gospodarski monitor, gdje na pregledan način objavljujemo mjesečne i godišnje trendove najvažnijih ekonomskih pokazatelja", izjavio je glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore, Goran Šaravanja.

Dodatno, uvršteni su pokazatelji cijena pri proizvođačima, a trendovi u industrijskoj proizvodnji sada su prikazani po pojedinačnim skupinama, čime je pojednostavljeno pretraživanje i dostupnost podataka.

Osim globalnih i hrvatskih gospodarskih trendova HGK Puls prati kretanja na županijskoj razini i nudi više od 15 sektorskih pregleda, čime se ovaj online alat Hrvatske gospodarske komore uvrstio među najpotpunije i najrelevantnije domaće servise za analitičare, gospodarstvenike i poslovne novinare.

Tako u tjednom komentaru od 6. svibnja Šaravanja naglašava kako je neizvjesnost trenutno glavna karakteristika globalne ekonomije.

“Primjerice, sve više znakova usporavanja američkog tržišta rada potaknulo je prošlog tjedna predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da nakon sastanaka Odbora za monetarnu politiku na kojemu je referentna kamatna stopa ostala nepromijenjena (5,5 %) izjavi da će sljedeća promjena kamatnih stopa biti prema dolje, unatoč činjenici da inflacija ostaje iznad ciljane razine od 2 posto", navodi između ostalog Goran Šaravanja.

HGK Puls dostupan je na stranicama Digitalne komore, online platforme HGK za podršku poslovanju koja danas broji više od 85.000 korisnika, a registracija je besplatna za sve članice Komore. Z.R.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI DAN AKCIJE ZA KLIMU

Svjetska zajednica za održiviju budućnost

DODATNI IZAZOVI U HRVATSKOJ I OKRUŽENJU

Bankama je u fokusu upravljanje troškovima

NUŽNO HITNO DJELOVANJE

Posljedice vidljive na svakom koraku

Najčitanije iz rubrike