Ekonomija
NUŽNO HITNO DJELOVANJE

Posljedice vidljive na svakom koraku
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Klimatske promjene više nisu daleka prijetnja, već stvarnost s kojom se suočava cijeli svijet. S globalnim temperaturama koje neprestano rastu posljedice su vidljive na svakom koraku – od topljenja ledenjaka preko ekstremnih vremenskih uvjeta do gubitka bioraznolikosti.

Ovaj globalni fenomen, izazvan prekomjernim emisijama stakleničkih plinova, rezultat je desetljeća industrijske aktivnosti i fosilnih goriva. Znanstvenici upozoravaju da, ako se ne poduzmu ozbiljne mjere, svijet bi mogao doživjeti katastrofalne posljedice koje će utjecati na milijarde ljudi.

Rastuće temperature dovode do sve češćih i intenzivnijih suša, poplava i oluja, što direktno ugrožava poljoprivredu i opskrbu hranom. Niska razina leda na Arktiku nije samo problem za polarne medvjede; to je indikator koji upozorava na rastuće razine mora koje prijete obalnim zajednicama diljem svijeta.

Ekonomski, klimatske promjene mogu izazvati velike gubitke. Sektori poput poljoprivrede, turizma i osiguranja već osjećaju pritisak. S druge strane, rastuća potreba za obnovljivim izvorima energije i održivim tehnologijama pruža nove ekonomske prilike i potencijal za stvaranje radnih mjesta.

Što se može učiniti?

Iako su klimatske promjene globalni problem, postoji mnogo toga što pojedinci mogu učiniti na lokalnoj razini. Smanjenje potrošnje energije, recikliranje otpada, smanjenje upotrebe automobila i poticanje lokalnih i nacionalnih vlasti na implementaciju zelenih politika samo su neki od koraka koje svatko od nas može poduzeti.

Na međunarodnoj razini Pariški sporazum iz 2015. godine važan je korak naprijed u borbi protiv klimatskih promjena. Zemlje diljem svijeta obvezale su se smanjiti emisije i povećati svoje kapacitete za obnovljive izvore energije. Ipak, stručnjaci upozoravaju da su potrebni još veći napori kako bi se globalno zagrijavanje održalo ispod kritičnih 2 °C.

Klimatske promjene zahtijevaju hitno djelovanje na svim razinama – od lokalne do globalne. Kako bi se suprotstavili ovom izazovu, nužna je suradnja svih sektora društva. Samo zajedničkim naporima možemo se nadati sigurnijoj i održivijoj budućnosti za sadašnje i buduće generacije. Svaki je dan prilika da se napravi razlika, a vrijeme za akciju je sada. Z.R.
Možda ste propustili...

SNAŽNA POTRAŽNJA ZA TEHNOLOGIJOM UI-JA

Nvidia tržišnom kapitalizacijom pretekla Microsoft

U EUROZONI NOMINALNI TROŠAK RADA VEĆI 5,1 %

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova rada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERE TREBAJU STUPITI NA SNAGU 30. PROSINCA

SAD od EU-a traži odgodu zakona o krčenju šuma

2

POSLODAVCI SE SVE TEŽE NOSE S TERETOM VISOKIH TROŠKOVA

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje

3

KAMPANJA "JEDNA KALA, JEDNO HVALA"

Kala i ove godine promiče vrijednost dobrovoljnih vatrogasnih društava