Ekonomija
MEĐUNARODNI DAN AKCIJE ZA KLIMU

Svjetska zajednica za održiviju budućnost
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Svaka aktivnost koja se poduzme prema smanjenju utjecaja klimatskih promjena pomoći će u izgradnji zelenijeg svijeta
Dok se obilježava Međunarodni dan akcije za klimu, građani, vlade, nevladine organizacije i korporacije diljem svijeta zajedno poduzimaju korake prema smanjenju utjecaja klimatskih promjena.

Ovaj dan nastao je kao inicijativa Ujedinjenih naroda i obilježava se u više od 170 država svijeta. Na ovaj dan posebna pozornost poklanja se borbi protiv klimatskih promjena, analiziraju dosadašnja postignuća, ali i posebno naglašava urgentnost daljnjih akcija.

Naime, globalno zagrijavanje nije samo ekološka ili politička tema, to je izazov koji utječe na svaki aspekt ljudskog života - od sigurnosti hrane i vode preko zdravlja do ekonomske stabilnosti. Jedan je od ključnih aspekata borbe protiv klimatskih promjena inovacija, tako na današnji dan različiti akteri diljem svijeta organiziraju edukativne programe, radionice, demonstracije i projekte sadnje drveća, sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti održivog življenja.

Tehnološki napredak omogućio je razvoj obnovljivih izvora energije poput solarne i vjetroenergije, što izravno pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova. Uoči ovogodišnjeg Dana akcije brojne tvrtke najavile su nove investicije u zelene tehnologije, koje ne samo da pomažu u zaštiti okoliša nego i stvaraju nova radna mjesta i potiču ekonomski rast.

Na ovaj dan lideri iz cijelog svijeta pozvani su i da obnove svoje obveze prema Pariškom sporazumu te pojačaju svoje nacionalne planove za borbu protiv klimatskih promjena.

Naime, valja istaknuti kako bi se prema nekim prognozama srednja globalna temperatura do 2100. godine mogla povećati i za 4,5 Celzijevih stupnjeva.

Neki znanstvenici upozoravaju da ako se odmah ne poduzmu drastične promjene, do kraja 2100. godine ljeta bi mogla trajati šest mjeseci, a zime samo dva. Zato mnogi apeliraju da se što prije poduzmu hitne i drastične mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Zemlje članice Europske unije imaju jasan cilj da do 2030. godine smanje emisije štetnih plinova za 55 posto, a da do 2050. dostignu klimatsku neutralnost.

Inače, ovdje valja naglasiti da Međunarodni dan akcije za klimu služi i kao platforma za širenje svijesti o klimatskim pitanjima na globalnoj razini. Preko internetskih kampanja i medijskih događanja ovaj dan usmjerava pozornost na važnost zajedničkog djelovanja i potrebu za hitnim rješenjima. Važno je da svaki pojedinac shvati svoju ulogu u ovom globalnom izazovu i preuzme odgovornost za očuvanje planeta za buduće generacije. Posve je tu jasno i da je suradnja svih sektora društva ključna za postizanje dugoročnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena, ali i da je više nego ikad važno djelovati odlučno i inovativno, s jasnim fokusom na održivost i zaštitu prirodnih resursa. Svaka akcija, bez obzira na veličinu, pridonosi većoj slici i pomaže u izgradnji boljeg i zelenijeg svijeta.

Zdenka Rupčić
Recikliranje, smanjenje potrošnje mesa i korištenje javnog prijevoza
 
 
Škole i sveučilišta diljem svijeta organiziraju simpozije i panel-rasprave kako bi raspravljali o utjecaju klimatskih promjena i tražili inovativna rješenja. Neki su od naglasaka na implementaciji održivih praksi u svakodnevni život, kao što su recikliranje, smanjenje potrošnje mesa i korištenje javnog prijevoza. Uloga vlada igra ključnu ulogu u oblikovanju politika koje će umanjiti klimatske promjene. Mnoge države već su usvojile ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija, ali još uvijek postoji potreba za većom globalnom suradnjom.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAST DIONICA

Wall Street zabilježio nove rekorde

2

MNOGE TVRTKE S DEFICITOM RADNIKA

Roboti preuzimaju teške i opasne fizičke poslove

3

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno