Novosti
VELIKI PROSVJED VATROGASACA NA MARKOVU TRGU

Vatrogasci: Veće plaće i oprema
HVZ: U proceduri četiri pravilnika
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Pod zvucima sirene i geslom "Lažima se vatre ne gase" u petak je na Markovu trgu u Zagrebu održan veliki prosvjed vatrogasaca koji su od Vlade zatražili regulaciju radnopravnog položaja, veće plaće i kvalitetnu opremu. "Tražimo 75 milijuna eura godišnje za javne i dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj, da nam se osigura dostojanstven rad i kvalitetna oprema", poručio je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, pred vatrogascima koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske. Osiguranje sredstava za rad vatrogasca je stvar Vlade, državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouoprave, rekao je Franković. "Ne želimo da Hrvatska vatrogasna zajednica postane sam sebi svrha", poručio je. Istaknuto je da Vlada više od deset godina nije povećala minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva. Profesionalni vatrogasci zahtijevaju da se njihove plaće ujednače s onima na državnoj razini.

Iva Šušković iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorila je da četiri godine od donošenja Zakona o vatrogastvu nisu doneseni podzakonski akti koji su trebali biti doneseni nakon šest mjeseci, za što je posebno prozvala glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je, uoči prosvjeda, rekao da su upućeni u proceduru prijedlozi četiri pravilnika vezani uz dodatak za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca.

Hrvatska vatrogasna zajednica u priopćenju nakon prosvjeda navela je da su u proceduri pravilnici o klasifikaciji postrojbi i koeficijentima složenosti poslova te radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca, o kriterijima za određivanje područja odgovornosti i područja djelovanja postrojbi DVD-a, vatrogasne intervencije te načine određivanja vatrogasne opreme i broja vatrogasaca koji moraju biti u vatrogasnoj postrojbi. Također, o mjerilima za ustroj i razvrstavanje vatrogasnih postrojbi, kriteriji za određivanje broja i vrste vatrogasnih postrojbi na području jedinice lokalne samouprave te njihovo operativno djelovanje na području za koje su osnovane te posljednji o uvjetima za stjecanje vatrogasnih zvanja, oznake vatrogasnih zvanja, funkcionalne oznake radnog mjesta, promaknuća i napredovanje kroz vatrogasna zvanja, uvjeti i način prevođenja stečenih vatrogasnih zvanja u nova vatrogasna zvanja. Hina
Plaće kao državnim službenicima
“Tijelima državne uprave na razmatranje je poslana i Uredba o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, a prije upućivanja Vladi RH na donošenje”, naveli su iz HVZ-a i dodali da će se pravilnicima strukturno riješiti organizacija vatrogasnog sustava, a što će imati izravani utjecaj na usklađivanje koeficijenata profesionalnih vatrogasaca i zaposlenika u državnoj službi.

Možda ste propustili...

DEFINIRANA SURADNJA U BUDUĆOJ VLASTI

HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum

AVIONI I HELIKOPTERI IZ SASTAVA HRZ-A SUDJELOVALI NA ZRAKOPLOVNOM DANU

Rafalei i MiG-ovi prvi put zajedno na hrvatskom nebu