Novosti
SABOR

U novom sazivu manje stranaka i klubova
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Novi saziv hrvatskog parlamenta broji manje političkih stranaka, kao i zastupničkih klubova. Za razliku od 10. saziva Hrvatskog sabora, koji je imao 16 zastupničkih klubova, pet vladajućih i 11 oporbenih, upravo konstituirani, 11. saziv imat će 14 klubova, četiri vladajuća, devet oporbenih i Klub nacionalnih manjina, koji okuplja zastupnike i parlamentarne većine i opozicije.

Uz klubove HDZ-a koji predvodi Ante Sanader i Domovinskog pokreta na čelu s Igorom Peternelom, u parlamentarnu većinu ulaze i klubovi HNS i nezavisnih zastupnika koji predvodi manjinski zastupnik Armin Hodžić te Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka koji vodi Dario Hrebak. U devet oporbenih klubova ubrajaju se SDP-ov s predsjednikom Peđom Grbinom, Možemo! koji ponovno vodi Sandra Benčić, Mostov kojemu ponovno predsjeda Božo Petrov. Klub zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera vodi Marijana Puljak, Klubu HSS-a, GLAS-a i DO i SSIP čelnica je Anka Mrak-Taritaš, a predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista, PIP-a i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića je Marijan Pavliček. Dalibor Paus predsjednik je Kluba IDS-a, PGU-a, Unije Kvarnera i Istarske stranke umirovljenika. Klub zastupnika nezavisni i Fokus vodi Nino Raspudić, a na čelu Kluba zastupnika SDSS-a ponovno je Milorad Pupovac. Klub zastupnika nacionalnih manjina na čelu s Vladimirom Bilekom u specifičnom je položaju jer okuplja svih osam manjinskih predstavnika, pa tako i SDSS koji je zbog DP-a u oporbi, dok su ostali članovi dio parlamentarne većine. H
ZASAD BEZ KLUBA
Ni u jednom klubu za sada nije Vesna Vučemilović, koja je mandat osvojila kao članica Hrvatskih suverenista, a nakon izbora se razišla od njih, pa za sada djeluje kao nezavisna zastupnica. Kazala nam je da je plan osnovati klub s nezavisnim Željkom Lackovićem, koji je u Klubu DP-a, ali je najavio i osnivanje “bratskog kluba”, no, dodaje, traže još trećeg člana. To znači i da 14 klubova neće biti konačan broj u ovom sazivu.

Možda ste propustili...

POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR PROSTORNOG UREĐENJA

Bačić: Zlatno doba građevine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog