Novosti
BUSINESS FORUM OSJEČKOG EKONOMSKOG FAKULTETA

Za zeleno je gospodarstvo potrebna promjena navika
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Sandra Švaljek: Klimatske promjene mogu imati utjecaj na razinu i dinamiku cijena

Osječki Ekonomski fakultet u utorak je bio organizator i domaćin prvog EFOS Business Foruma pod nazivom "Održiva budućnost hrvatskog gospodarstva".



“Forum je zamišljen kako bismo promicali ključne vrijednosti održivosti, inovacije i raznolikost u razmišljanju. U dijalogu i suradnji, Forum teži oblikovanju rješenja za izazove održivosti koji stoje pred hrvatskim gospodarstvom", objašnjava Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta.

Forum je u svom središnjem dijelu okupio zanimljive paneliste - Tomislava Vračića iz Microsoft Hrvatske, Stjepana Ergovića iz Nexe grupe, Vali Marszalek iz Mazars Hrvatska, arhitekta Brunu Rechnera iz tvrtke Rechner i Sandru Švaljek, zamjenicu guvernera Hrvatske narodne banke.


Sandra Švaljek otvorila je forum predavanjem "Uloga financijskih institucija u ozelenjivanju gospodarstva". "HNB i Eurosustav imaju ozbiljnu klimatsku agendu, i to je zbog toga što klima i okolišne promjene utječu na ostvarivanje naših ciljeva. Oni utječu na cijenu, na financijsku stabilnost, za koju smo mi zaduženi. Evo i primjera, godine 2022. u Europi su zbog suše cijene hrane porasle za prosječno 0,7 do 0,8 posto. Kada smo prošle godine u Hrvatskoj uveli euro, zbog eura cijene su porasle upola manje", istaknula je Sandra Švaljek.

Nakon uvodnog predavanja pridružila se panel-raspravi "Je li gospodarstvo u Hrvatskoj dovoljno zeleno i što možemo napraviti bolje?". Tom je prigodom Švaljek također govorila o tome kako klimatske promjene mogu imati utjecaj na razinu i dinamiku cijena. "Tu, primjerice, govorim o tranzicijskim promjenama cijena zbog uvođenje poreza na ugljik kako bi se spriječila upotreba fosilnih goriva", rekla je Švaljek.


Rechner je istaknuo kako je sve veći pritisak na arhitekte za primjenu zelenih tehnologija, obnovljivih izvora energije, pametnih sustava, energetski učinkovitih uređaja..., što se odražava na cijenu građevinskog kvadrata. "Implementacijom tih tehnologija neizbježno će doći do porasta cijene stambenog kvadrata. Ali sve to je zalud ako se mi kao korisnici ne promijenimo. Za zeleno gospodarstvo potrebno je promijeniti navike, ali svi smo naviknuli na to da, kada nam je vruće, otvorimo prozor i tako bacimo energiju, naviknuli smo da su gradovi noću osvijetljeni puno snagom... Morat ćemo se prilagoditi ako želimo čistiji, zeleniji i zdraviji okoliš. U suprotnom nema pomaka", jasan je bio Rechner.

Stjepan Ergović iz Nexea ukratko je prezentirao projekt dekarbonizacije proizvodnje cementa, te naglasio da će kao kompanija, iako to još nisu u obvezi, pripremiti svoje izvješće o održivosti.

Sunčica Oberman Peterka, prodekanica Ekonomskog fakulteta, rekla je da je organizacijom ovog foruma EFOS "još jednom pokazao kako je aktivan sudionik koji progovara o važnim temama koje pridonose razvoju zajednice, i to ne samo obrazovanjem mladih nego i ostvarujući suradnju s poslovnim i civilnim sektorom".

Dario Kuštro
UGLJIČNI OTISAK
Zamjenica guvernira HNB-a Sandra Švaljek otkrila je kako se i u Hrvatskoj narodnoj banci poduzimaju različite aktivnosti kako bi ozelenili vlastito poslovanje. “Prvi put smo izračunali naš ugljični otisak, definirali vlastite ciljeve kako bismo i mi našim primjerom pokazali što treba raditi. HBN upravlja svojim financijskim portfeljom i svojom imovinom, koja je znatna, i sada je već 7,5 posto te financijske imovine uloženo u vrijednosne papire s karakteristikama održivosti. Na taj način i mi mijenjamo sve aspekte našeg poslovanja kako bismo osvijestili druge koliko je velik rizik koji je povezan s klimatskim promjenama”, izjavila je na forumu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Sandra Švaljek.

Možda ste propustili...

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

Najčitanije iz rubrike