Novosti
PROTUPOŽARNI ZRAKOPLOVI VRIJEDNI 105 MILIJUNA EURA

Ugovor o nabavi dva nova kanadera
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali su u ponedjeljak ugovor o nabavi dvaju novih vatrogasnih zrakoplova, kanadera, ukupno vrijednih 105 milijuna eura, čija se isporuka očekuje za oko pet godina. Riječ je o novoj generaciji protupožarnih zrakoplova, koje će proizvoditi kanadska tvrtka De Havilland. Članice EU-a nabavljaju 20 takvih zrakoplova, a Hrvatska je, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku, bila uključena u zajednički postupak nabave zrakoplova DHC-515 s ciljem uspostave trajnih rescEU kapaciteta. Kanadere se nabavlja europskim novcem, a bit će na raspolaganju ne samo državama uključenima u zajedničku nabavu nego i svim drugim članicama EU-a, ali i trećim državama koje zatraže pomoć.

Ugovor je potpisan u Banskim dvorima, u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića, koji je naglasio kako je Hrvatska jedna od desetak zemalja koje trenutno imaju kanadere u svojoj floti. "Broj narudžbi europskih zemalja toliko je bio velik da se kompaniji De Havilland isplatilo pokrenuti novu proizvodnju", rekao je premijer. Plenković je iznio i podatke da će kanaderi imati kapacitete od po šest tona vode. Svaki stoji nešto više od 50 milijuna eura, uz stopostotno financiranje europskim sredstvima.

"Time će se broj zrakoplova koje imamo povećati sa šest na osam. Pet zrakoplova kontinuirano je u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove. Na ovaj način imat ćemo ih sedam funkcionalnih, bit ćemo dodatno osnaženi za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, a bit ćemo i važan regionalni faktor", rekao je premijer Plenković. Za dva nova kanadera definirani su i potrebni rezervni dijelovi, u vrijednosti od više od sedam milijuna eura, koje će se također u stopostotnom iznosu financirati europskim novcem. H
SUŠNO LJETO I VELIK BROJ POŽARA
Na potpisivanju ugovora bio je i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, koji je rekao da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena. Isporuka novih kanadera očekuje se u idućih četiri do pet godina, rekao je novinarima glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. "Hrvatska trenutačno raspolaže sa šest Air Tractora i šest kanadera, od kojih je pet u funkciji. Očekujemo opet sušno ljeto i velik broj požara te činimo sve da se za to dobro pripremimo", poručio je.

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

Najčitanije iz rubrike