Mozaik
VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Jedinstveni suvenir postao junak iz stripa Lavanderman
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljen je strip-album "Lavanderman - zatvorske priče" Tonija Favera i Vinka Barića, kojima se pridružio i Zvonimir Rumboldt.

- Lavanderman je isprva bio lutkica ispunjena lavandom, smišljena kako bi moja prijateljica bolje prodala lavandu na svom štandu. Lavanderman je tako zamišljen kao jedinstveni suvenir, no s obzirom na to da je sama izrada lutkica nosila više troškova nego zarade, Lavanderman je postao junak iz stripa – pojasnio je Toni Faver.

Predstavljanju je nazočio i Dubravko Mataković, vrsni znalac aktualnih događanja na domaćoj i svjetskoj strip- sceni i za Glas Slavonije iznio svoje dojmove o ovom albumu i radu dvojice strip-autora.

- Scenarist Toni Faber, koji je i idejni tvorac lika i djela Lavandermana, pravog imena Boris Bunčuga, započeo je ovu priču s igrano-dokumentarnim filmom "Lavanderman, istina ili mit?" koji je režirao Zvonimir Rumboldt. Riječ je o superjunaku s Hvara kojemu lavanda daje određene moći koje gubi ako napusti Hvar i zato nikada ne odlazi s njega. Nakon filma Toni Faver je pokrenuo časopis Lavanderman, u kojemu su se izmjenjivali razni autori stripova, a najviše je bio zastupljen Vinko Barić. U drugom broju Lavandermana naslovni junak zaglavi u pritvoru zbog ilegalnog iznajmljivanja apartmana i tamo priča "lovačke priče" o svojim doživljajima. Niz tih priča nacrtao je Vinko Barić, a sve su objavljene u albumu "Lavanderman - zatvorske priče". Prema riječima Barića, nije bio zadovoljan svim epizodama, pa ih je radio ponovo, a neke su i posve nove. Za vrijeme dok je u pritvoru Lavandermanova majka donosi mu jela, pa je strip-album obogaćen s devet recepata dalmatinskih spiza koje doista postoje. Recepti su popraćeni Barićevim ilustracijama. Ukupno je izišlo deset brojeva Lavandermana, a u posljednjem je sudjelovalo čak dvadeset crtača. U tom završnom broju Lavandermen petnaest puta umire u verziji raznih crtača, nakon što se oženi i u tom trenutku u nekoliko sekundi ostari i umre. Autori su nam otkrili da postoji mogućnost nastavka Lavandermanovih pustolovina jer u svijetu stripa nije neuobičajeno da se superjunaci vraćaju nakon smrti - kaže Mataković.

Saša Paprić, koji je vodio program, predstavio je četvrti broj strip-časopisa "Prefiks", izdanje udruge Hrvatski autorski strip. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike