Novosti
HOĆE LI IM SE STRATEGIJA OBITI O GLAVU?

"Sve su stavili na jednu kartu, poraz znači kraj za SDP"
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
“SDP je u Osijeku nestao, a to se može dogoditi i na nacionalnoj razini izgubi li izbore”

Najavom da će predsjednik RH Zoran Milanović biti SDP-ov kandidat za premijera ta je stranka, kako kaže komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, "bacila sve na crveno, na ruletu odabrala svoju boju, i sada je njihovo biti ili ne biti".



Konačni kraj


Iako SDP prije te objave i nije imao visok rejting niti je na čelu s Peđom Grbinom mogao računati na dobar rezultat, u prvom je tjednu od objave sudjelovanja u kampanji Milanović uspio aktivirati znatan dio SDP-ovih uspavanih simpatizera i donekle je uspio podići popularnost. Milanović je banaliziranjem izbora i njihovim svođenjem na osobni obračun ipak uspio mobilizirati redove SDP-a. Dok su Grbinov poziv za sudjelovanje na izbornim listama SDP-ovi europarlamentarci hladno odbijali opravdajući se "da bi to bila obmana birača", Milanovića nisu mogli ignorirati i njihovo sudjelovanje na listama više se ne zove prijevarom, nego nekako drukčije. U svakom slučaju, i to potvrđuje da je Grbin nebitan igrač i da je još samo na papiru predsjednik stranke. Nije, međutim, on jedini nebitan u predsjednikovim očima, jednaku sudbinu dijele i ostali akteri SDP-ove koalicije, a Milanović više ne mari ni za stranku kojoj je nekada bio na čelu. Stoga je razumljivo pitanje što će se nakon izbora dogoditi sa SDP-om ne uspije li Milanović formirati vladu, odnosno ne postane li on premijer.

Dugogodišnji osječki SDP-ovac koji je nakon Milanovićeve "čistke" prestao aktivno djelovati u stranci smatra da će se SDP, ako izgubi izbore, raspasti. "Ne vjerujem da će stranka baš nestati preko noći, ali da će se raspadati, to je sigurno. Ako Plenković sastavi većinu, u tom će slučaju možda i neki s lista SDP-a otići u nezavisne, prebjeći, a možda i pristupiti vladajućima. I tu je početak konačnog kraja", kaže, napominjući kako biračko tijelo SDP-a nestaje. "Mlade i one srednjih godina ne mogu pridobiti i ne nalaze načine kako do njih doprijeti. U Osijeku SDP već deset godina ne postoji, ista šačica ljudi dijeli taj sitni broj vijećničkih mandata i zadovoljava se mrvicama u nadzornim odborima, vijećima... Da pitate simpatizere SDP-a tko je predsjednik gradske organizacije dva od tri ne bi znala. Nije za to kriv taj momak, nego oni koji su ga doveli na poziciju. U njihov krug smiju kumovi, prijatelji onih koji vode glavnu riječ i stranku vode izvan Osijeka. SDP je u Osijeku nestao, a to se može dogoditi i na nacionalnoj razini izgubi li izbore, objašnjava.

Podsjeća da je SDP sada već dva mandata u oporbi i ako nakon ovog Milanovićeva salta i cirkusa ne uspije doći na vlast, postavlja se pitanje koji je rezon postojanja takve stranke. "SDP je u spirali prema dolje još praktično od Račana. Tada je to, međutim, bilo jako sporo, a kada je Milanović došao na vlast u stranci, on je to ubrzao. Stranka se s njegovim dolaskom okrenula klijentelizmu bez ozbiljnih tema i jačanja ljudskih potencijala. I tu je zametak svih problema. Milanović uopće nije stranački čovjek u smislu da je politički odrastao u stranci, da je prošao sve instance odlučivanja. On je samo odjedanput postao predsjednik jedne velike stranke. I on se dijelom tu nije snalazio, a dijelom se nije ni želio snalaziti jer njega u biti stranka nije zanimala. Stranka je za njega bila oruđe s pomoću kojeg postiže svoj cilj, a ne organizam s kojim živiš", ističe ovaj Osječanin.

Najveći izazov


Prema njegovim riječima Milanović je stranku zapravo prepustio tadašnjem glavnom tajniku Igoru Dragovanu, koji je radio "različite marifetluke". "Raspuštao je organizacije kako je htio i gurao svoje ljude, koji mu danas, kada više nije bitan, vraćaju usluge. I tu je počelo ozbiljnije propadanje stranke, zato što su Milanović i prvaci u Saboru bili njegovi dečki, a stranka je zapuštana osam godina. Kada je izgubio izbore, jedne pa druge, i kada je došla druga struja na čelo stranke, tada je njegova struja minirala sve. Iako je Bernardić imao svojih nedostataka, oni su ga raketirali od trenutka kada je sjeo u stolicu predsjednika. Dok se novo vodstvo borilo protiv HDZ-a, oni su se svi borili protiv vodstva. Tu su bile stalne opstrukcije, bili smo neuvjerljivi i nevidljivi u Saboru. Najgore rastakanje i tako podijeljenog SDP-a počinje nakon sastanka u Kamanju i nakon otvorenog pisma protiv Bernardića. Svi koji nisu potpisali pismo od druge su strane postali nepoželjni, odbačeni i napadani", analizira ovaj SDP-ovac, koji je još uvijek član, ali daleko od stranačkih prostorija.

Krešimir Macan, koji vodi kampanju IDS-a, tvrdi da su za SDP mogući svi scenariji. "Olakšava im situaciju što Milanović ipak ostaje predsjednik. Bude li rezultat bolji nego prije četiri godine, a to sada pokazuju ankete, moglo bi Grbinu biti dovoljno da ostane u vodstvu. S obzirom na to da Milanović vodi SDP u ovoj kampanji iz sjene, onda više nitko neće doživljavati autoritet Grbina kao predsjednika stranke. To će biti najveći izazov Grbinu, jer čak i da ostvare bolji rezultat, doživljavat će ga kao čovjeka koji po mišljenje ide k Milanoviću", tvrdi Macan.

Tomislav Prusina
rastakanje
SDP JE U PADU JOŠ PRAKTIČNO OD RAČANA

MILANOVIĆEV AUTORITARNI POKRET
“Milanović je u svom mandatu demokratsku stranku, koju je naslijedio, pretvorio u autoritarnu ljevicu, a na kraju i u autoritarni pokret. Ta je stranka pod Grbinom potpuno izgubila kadrovski bazen. Ostala je samo šačica oportunista i karijerista koji čekaju svoju priliku, kad HDZ-u zbog vlastitih propusta smrkne, da preuzmu vlast kao 2011. U Osijeku SDP nikada nije imao jaku organizaciju, Borzan nikada nije bila ništa. Oni su u Slavoniji imali dobru organizaciju dok je bio Željko Malević”, podsjeća politički analitičar Davor Gjenero. Drži kako, i ako pobijede, te stranke više neće biti. “Milanović im je rekao da će, ako postane premijer, osnovati pokret, a da na njih računa samo da mu u Saboru dižu ‘ručice malene’. Koliko ih cijeni, pokazao im je tako što je s koalicijom ‘ubogara’, onih koji ne mogu samostalno prijeći prag, sastavio većinu”, smatra Gjenero.

ČETIRI SU GODINE UNIŠTAVALI STRANKU
Našeg sugovornika iz SDP-a zanima hoće li se i 17. travnja, budu li rezultati za SDP loši, javiti oni koji su već nakon izlaznih anketa tražili ostavku Bernardića i zazivali Grbina. “Sustavno su četiri godine radili da stranka propadne, a onda su očekivali da će, kada Bernardić izgubi, stranka odjednom procvjetati. Međutim, ne može se nešto četiri godine uništavati, a onda očekivati nešto pozitivno. Što su mislili da će se dogoditi ako samo zamijene glavu? Zavladali su zgarištem koje su sami napravili. I tako manje-više vegetiraju i sada. Peđa je isključiv, nije sklon kompromisima i počeo je ljude redom izbacivati iz stranke, klub se raskolio, a onda i stranka. Raspuštene su organizacije, pa i zagrebačka”, zaključuje svoju analizu dugogodišnji član stranke iz Osijeka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike