Mozaik
JAPANCI SU SVE OČAJNIJI

Pad nataliteta će riješiti aplikacijom za upoznavanje
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Djevojku, odnosno dečka, u svojim dvadesetim nije imalo čak 46 % muškaraca i 30 % žena

Na oblačan dan u Tokiju tridesetak muškaraca i žena u skupinama po četvero šetalo je botaničkim vrtom i sramežljivo razgovaralo tražeći tragove u sklopu igre, a možda i životnog partnera. Riječ je o sudionicima jednog od mnogobrojnih događaja u svrhu spajanja parova koje vlada japanskog glavnog grada godinama organizira u pokušaju, dosad neuspješnom, da zaustavi smanjenje broja brakova i porođaja.



Nakon što je organizirala zabave i nudila savjete za modu i upoznavanje, japanska metropola sada se nada širem dosegu i boljim rezultatima tako što će najranije ovog proljeća predstaviti aplikaciju za upoznavanje koja se koristi umjetnom inteligencijom.

Aplikacija će potencijalnim mladencima postaviti više od 100 pitanja poput "Koju vrstu osobe ne podnosiš?" i "Je li ti ugodno dijeliti svoje osjećaje s drugima?". Zatim će predložiti odgovarajuće osobe koristeći se velikom količinom podataka temeljenih na odgovorima 150.000 parova. Tokio namjerava provjeravati korisnike intervjuima preko interneta i tražiti certifikate kojima će sudionici dokazivati svoj status samca u sklopu postupka koji Kaori Shiratori, 56-godišnja javna službenica odabrana da sudjeluje u događaju u botaničkom vrtu, smatra ohrabrujućim.

- Voljela bih isprobati novu aplikaciju - rekla je prije nego što je napustila događaj a da nije pronašla para. "Pokušala sam skupiti hrabrosti da se obratim tom jednom muškarcu kojeg sam smatrala privlačnim, no svi su požurili k njemu, pa nisam imala izgleda."

Tokio, čije bi se stanovništvo trebalo početi smanjivati od 2030., gotovo će udvostručiti svoja izdvajanja za usluge podupiranja braka, na 335 milijuna jena (oko dva milijuna eura), u fiskalnoj godini, koja počinje idućeg mjeseca. Glavni grad se aplikacijom za upoznavanje pridružuje lokalnim vlastima poput onih u prefekturama Saitami i Ibaraki.

Vlada je također prepoznala pad nataliteta kao ključni problem koji je potrebno riješiti ovog desetljeća. Stanovništvo opada od 2008., kada je dosegnulo svoj vrhunac. U Tokiju gotovo trećina muškaraca u svojim pedesetim nikada nije bila oženjena, a podatci koje je prikupila tvrtka Recruit Holdings pokazuju da 46 posto muškaraca i 30 posto žena u svojim dvadesetim nikada nije imalo djevojku, odnosno momka. H
2

milijuna eura godišnje Tokio će izdvajati za aplikaciju za upoznavanje parova

U Tokiju trećina muškaraca u svojim pedesetim nikada nije bila oženjena

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike