Sport
HRVATSKA U KAIRU PROTIV TUNISA

Nije zgodno na ovakvim mjestima prosipati ugled
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Imamo ovdje dobre uvjete, tereni su jako dobri. Osjećam da će se igrati dobar nogomet, kaže hrvatski zbornik Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija spremna je za prvu akciju u 2024. godini. Vatreni večeras (subota) u 21 sat po našem vremenu igraju protiv Tunisa na prijateljskom turniru u egipatskom glavnom gradu Kairu, gdje će se pripremati za nadolazeće Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Do Eura je ostalo još dosta vremena, ali Kairo je idealna prilika da Dalić isproba neke nove zamisli, uigrava sastav, ali i na djelu vidi neke igrače kojima traži najbolju poziciju.



Rezultat je bitan


- Pred nama su dvije važne utakmice. Želimo napraviti dobar rezultat, dobru pripremu za Europsko prvenstvo. Kao što sam rekao, ovaj turnir sam zamislio kao team building za momčad, ali isto tako bitan nam je i rezultat, jer ne želimo prosipati ugled - kazao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić dan prije početka turnira.

Nije poznato tko će od naših igrača započeti utakmicu u Kairu, ali Dalić ima plan dati priliku svima koje je poveo u Egipat. Gotovo sigurno neće mijenjati provjerenu formaciju 4-3-3, ali testirat će igrače na raznim pozicijama. Nekoliko njih mu nedostaje, a koji bi sigurno imali svoje mjesto u udarnoj postavi - centarfor Ante Budimir, krilni igrač Ivan Perišić i stoper Josip Šutalo.

- Želimo isprobati sve igrače i plan je da svi dobiju minutažu. Žao mi je što smo ostali bez našeg napadača Ante Budimira, koji je zbog bolesti ostao u Zagrebu. To je hendikep, a sve ostalo je u redu. Hvala egipatskom savezu što je organizirao ovaj turnir u tako kratkom roku, veselimo se što ćemo sudjelovati - dodao je Dalić.

Podsjetimo, turnir na kojem nastupa Hrvatska, Egipat, Tunis i Novi Zeland prvotno se trebao igrati u Abu Dhabiju, ali je došlo do problema i u posljednji trenutak je otkazan i prebačen u Kairo.

- Važno je da su momčadi i program ostali isti. Imamo dobre uvjete ovdje, tereni su dobri. Osjećam da će se igrati dobar nogomet - rekao je Dalić.

Bez podcjenjivanja


Dobar nogomet Hrvatska bi trebala pokazati protiv Tunisa, momčadi koja nije u našem rangu, ali je vrlo dobra.

- Tunis je promijenio izbornika nakon Afričkog prvenstva, na kojem nije imao dobar rezultat. Možda su nezgodniji i opasniji jer dolaze novi, mladi igrači koji se žele nametnuti. Nemamo puno informacija jer su trener i igrači novi, to može biti nezgodno. Igrat će protiv Hrvatske, koja je druga i treća na svijetu, to je za njih novo dokazivanje, novi motiv i izazov. U svakom slučaju, ne smijemo podcijeniti protivnika. Rekao sam da smo došli na druženje, ali rezultat je bitan jer nam on diktira atmosferu za poslije.

Dalić žali što u Kairu neće doći do možebitnog sudara najvećih zvijezda hrvatske i egipatske reprezentacije, Luke Modrića i Moa Salaha. Luka je sa svojom reprezentacijom, ali ne i Salah.

- Šteta za nogomet i turnir što Mohamed Salah neće igrati za Egipat. Bilo bi lijepo da je tu, ali spriječila ga je ozljeda. Žao mi je što nećemo vidjeti sraz Modrića i Salaha - dodao je Dalić, koji ne razmišlja o finalu turnira u Kairu, važno mu je večeras dobiti Tunis, a onda se okrenuti sljedećem suparniku.

Ivana Liović
Na terenu nema mjesta opuštanju
Atmosfera u reprezentaciji je opuštena, dečki su nakon četiri mjeseca ponovno na okupu i uživaju. Smijeh na svakom koraku, nema grča kao prije važnih utakmica za bodove ili prolaz.

- Ova će nam utakmica pokazati neke stvari. Došli smo na team building, ali ne želimo uništiti reputaciju, Hrvatska je svojim rezultatima visoko postavila letvicu i ne smijemo sad to uništavati. Od prve minute ćemo krenuti na maksimalnoj razini i tako do kraja - poručio je član Vatrenih Josip Juranović.

Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike