Tehno
KORISNIČKO ISKUSTVO BEZ PREMCA

Moguće je uživati u besprijekornom streamingu i igranju bez ikakvih prekida
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
U digitalnom krajoliku današnjice naše je zadovoljstvo uvjetovano kvalitetom usluge operatora

Brza i stabilna internetska veza u modernim je kućanstvima iznimno važna. Velik je broj uređaja spojenih na internet, a više članova obitelji često se u isto vrijeme njima i koristi - za posao, učenje, zabavu...



Velike brzine interneta pružaju mnoštvo prednosti koje mogu poboljšati cjelokupno iskustvo njegove upotrebe. Različite su potrebe i preferencije ukućana, jedan se, primjerice, koristi tabletom za surfanje web-stranicama, drugi sudjeluje u važnoj videokonferenciji, a treći u isto vrijeme igra svoju omiljenu videoigru ili pak gleda seriju ili film na Netflixu, platformi koja je veliki potrošač podatkovnog prometa. Ključno je da se aktivnosti svih tih korisnika neometano odvijaju u isto vrijeme.

Stabilnost i brzina



Primjerice, svaki će vam gejmer reći kako za njega nema iritantnije stvari od pucanja veze tijekom igranja omiljene videoigre ili kašnjenja između radnji igrača i odgovora prikazanog na zaslonu. Online-igranje postalo je globalni fenomen, s milijunima igrača koji se bore u virtualnim svjetovima.

Od "pucačina" iz prvog lica do masovnih online-igara, igrači su prihvatili ta impresivna iskustva. One se danas odvijaju u realnom vremenu, gdje se tisuće gejmera u svom virtualnom okruženju natječu i druže unutar svoje zajednice, pa je svako iskakanje iz tog okruženja uvjetovano slabom internetskom vezom nešto što nitko ne voli doživjeti.

Velike internetske brzine omogućuju korisnicima streaming videa ili igranje online-igara s minimalnim kašnjenjem, a to u velikoj mjeri poboljšava cjelokupno korisničko iskustvo, jer je moguće uživati u besprijekornom streamingu i igranju bez ikakvih prekida.

Osim toga, s većim brzinama interneta korisnici mogu podići svoje iskustvo igranja na novu razinu s omogućenim VR-om ili AR-om, jer te igre zahtijevaju velike brzine interneta i minimalno kašnjenje.


Osim kod gejminga brza i stabilna veza velika je prednost i pri kupnji u posebnim prilikama kao što je, primjerice, Crni petak, ili neke druge akcijske prodaje, kada milijuni korisnika pokušavaju pristupiti web-stranicama u isto vrijeme. Također, velike brzine interneta omogućuju korisnicima brz pristup web-stranicama, bez ikakvog kašnjenja. To može biti posebno korisno za tvrtke koje se oslanjaju na to da klijenti pristupaju njihovim web-stranicama kako bi kupovali ili se raspitivali o uslugama. Osobito je korisno tijekom sati kada je internetski promet najveći ili kada su web-stranice posebno "velike" i složene.

Može se, dakle, reći kako je digitalni krajolik znatno evoluirao, a širokopojasna veza s internetom velike brzine, kao okosnica te digitalne revolucije, olakšava interakcije, povećava produktivnost i pruža pristup bogatstvu mogućnosti. Kako tehnologija napreduje, ulaganje u stabilnu i brzu internetsku vezu nije samo izbor – ono je vitalan čimbenik napretka u modernom svijetu.


Dok živimo u takvom digitalnom krajoliku, naše je zadovoljstvo uvjetovano kvalitetom usluge operatora. Kada je riječ o Hrvatskoj, iskustva korisnika nedavno su presudila da je A1 fiksna mreža najbolja u Hrvatskoj, a to je potvrdio i Opensignal, globalni lider u neovisnim mjerenjima i analizi mrežnog iskustva.

Prema iskustvu korisnika A1 fiksne mreže, pouzdanost, odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka njezine su najveće kvalitete, a upravo su to presudni faktori kako bismo se u svakom trenutku mogli neometano koristiti internetom, bez obzira jesmo li jedini korisnici u tom trenutku ili je više ukućana spojeno na mrežu sa svojim aktivnostima.

Za korisničko iskustvo najvažnija je pouzdanost, odnosno stabilnost mreže, koju Opensignal interpretira kao postotak korisnika koji su zadovoljili kriterije za gledanje HD videa, grupne videopozive i online-igranje. Upravo se A1 fiksna mreža, na temelju nagrade za dosljednu kvalitetu, pokazala najstabilnijom. Osim toga, A1 Hrvatska ima najveću gigabitnu mrežu, s 800 tisuća gigabitnih priključaka diljem Hrvatske.

U ponudi i Netflix


Neovisno o tome kako se spajaju na internet: optikom, kabelom, xDSL-om ili preko mobilnih mreža, prema mjerenju korisnika A1 fiksna mreža pokazala je najbolje rezultate.

Znamo koliko može biti frustrirajuće slabljenje Wi-Fi signala sa svakim korakom udaljavanja od routera, odnosno koliko je važno da je cijeli dom pokriven jednako kvalitetnim signalom. Upravo kako bi se aktivnosti na internetu odvijale bez problema neovisno o tome u kojem se dijelu doma nalazili, na A1 gigabitnoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj dostupna je brzina od 2 Gbps, i to uz premium opremu, koja će svaki kutak pokriti kvalitetnim Wi-Fi signalom.


Takva pokrivenost i brzina omogućuju nam, između ostalog, neometano uživanje u Netflixu, vodećem streaming servisu u svijetu, čiji Osnovni paket A1 Hrvatska poklanja svim novim i postojećim korisnicima mobilnih tarifa te internet-paketa u trajanju od šest mjeseci.



Ivan Alilović
Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike