Sport
VATRENI U EGIPTU

Hrvatska obitelj nakon ove akcije trebala bi biti još jača
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Idealna prilika da postavimo dobre temelje i kreiramo pravu atmosferu za ljeto

Nogometaši Hrvatske u četvrtak prijepodne krenuli su put Egipta, na ACUD Cup, na popisu putnika koji su se ukrcali u avion nije bilo Ivana Perišića i Ante Budimira. Perišić se oporavlja od ozljede, bio je s Vatrenima u Zagrebu, ali put u Kairo preskače. Budimir je nakon dolaska u Zagreb propustio dva treninga zbog visoke temperature, te, u dogovoru s liječničkom službom i izbornikom, neće biti izložen naporima putovanja u Egipat.



Zabava i igra


U Kairu je ionako revijalni turnir, ne treba forsirati one koji nisu spremni ili imaju bilo kakav problem. Na pitanje što Hrvatska dobiva nastupom na ovakvom turniru, Dalić je odavno objasnio kako ovu ožujsku akciju doživljava kao priliku da se momčad u nekoliko dana daleko od kuće još više poveže, da se učvrsti momčadski duh, u opuštenoj atmosferi stvori pravi temelj za ono što nas čeka na ljeto - Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj. Bilo je logično da se virozni Budimir poštedi, on se u Hrvatskoj ionako više nema što kome dokazivati ili nametati, svojim pogodcima i sjajnim izdanjima u španjolskoj ligi izborio je povratak u Dalićevo jato i ako nastavi igrati kako trenutačno igra, njegovo mjesto u reprezentaciji za Njemačku ne bi smjelo biti upitno. Budimir je u dresu Osasune zabio 15 pogodaka, drugi je strijelc Primere, iza veznjaka Real Madrida Judea Bellinghama, koji je postigao gol više. No zato će turnir u Kairu, gdje Hrvatska u subotu igra s Tunisom, nekima biti prilika da Daliću dokažu kako zavređuju mjesto u momčadi. U redovima Vatrenih vlada opuštena atmosfera, nakon četiri mjeseca stanke igrači su jedva dočekali novu akciju reprezentacije, a koliko god da je turnir u Kairu revijalnog karaktera, rezultat je važan. On je Hrvatskoj uvijek važan, što bi Joško Gvardiol rekao: Ne želimo prosipati svoj ugled po svijetu, a i pobjede bi dobrodošle za podizanje samopouzdanja prije ljeta i eurosmotre.

To je i osnovna svrha ACUD Cupa, zabava i igra, jačanje spona i pokazivanje na terenu da u ovoj Hrvatskoj ima vatre, žara i kvalitete. Neće biti depresije ako Hrvatska ne ostvari što se od nje očekuje, upiše dvije pobjede, ali će biti loše ako Dalić ne iskoristi ove dvije utakmice za to "jačanje veza", isprobavanje mogućnosti nekih igrača te varijanti i taktika koje sprema za eurosmotru.

Temelj za ljeto


Igranje u Africi uvijek je izazov, posebice nakon svega što se događalo oko ovoga turnira. Prvotno je trebao biti igran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je otkazan i prebačen u Kairo, gdje se prvo mijenjao termin utakmice, a onda i mjesto, odnosno stadion na kojem se igra. No valjda će se na kraju sve odigrati prema planu i programu. Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu će drugi put u povijesti zaigrati na afričkom tlu. Vatreni su 1996. gostovali u Maroku, tad su osvojili prvo mjesto na Kupu kralja Hassana II. Reprezentaciju je tad vodio Ćiro Blažević, a Hrvatska je nakon jedanaesteraca prvo svladala domaći Maroko, a potom i Češku. Iako je i tad turnir bio revijalnog karaktera, Ćiro je od igrača na terenu tražio ozbiljnost i dobar rezultat. Upravo to treba tražiti i Dalić, kad već u tom terminu nisu dogovorene neke jake provjere s europskim reprezentacijama, neka se Vatreni u Africi opuštaju i zabavljaju, ali ne previše. Tamo su ipak, u prvom redu, otišli igrati.

- Priželjkivali smo jedan ovakav turnir, na kojem ćemo odigrati dvije dobre utakmice, jer su svi sudionici kvalitetne momčadi. Boravak na turniru iskoristit ćemo za team-building, kao što je to bilo 2022. na prijateljskom turniru u Dohi. Termin u ožujku nam je idealna prilika da postavimo dobre temelje i kreiramo pravu atmosferu za sve ono što nas čeka na ljeto u Njemačkoj - poručio je Dalić.

Ivana Liović
Hrvatska - Tunis u subotu u 21 sat
U prvom polufinalu trunira u Kairu u petak se sastaju domaći Egipat i momčad Novog Zelanda, a Hrvatska i Tunis igrat će dan poslije na stadionu Cairo International s početkom u 22 sata prema lokalnom vremenu. To znači u 21 sat prema hrvatskom vremenu. Utakmica za treće mjesto na rasporedu je 26. ožujka u 22 sata prema lokalnom vremenu (21 prema hrvatskom) na stadionu Cairo International, a istoga dana i u isto vrijeme bit će odigrano finale na novom stadionu u administrativnom središtu Kaira.

Modrić najbolji 38-godišnjak
Španjolska Marca objavila je veliki tekst pod naslovom “Kraljevi generacija”, u kojem je odabrala najbolje nogometaša svijeta po pojedinim godištima, od 16-godišnjaka do 40-godišnjaka. Hrvatski kapetan i legenda Reala Luka Modrić izabran je za najboljeg u kategoriji 38-godišnjaka, a Joško Gvardiol je, prema Marci, treći najbolji 22-godišnjak na svijetu. U svakom godištu birana su četiri najbolja igrača, a računali su se glasovi 50 tisuća Marcinih čitatelja. Modriću su konkurencija bili golmani Keylor Navas i Guillermo Ochoa te kolumbijski napadač Radamel Falcao, a Modrić je dobio čak 94 posto glasova. Ispred Gvardiola izabrani su Arsenalov Bukayo Saka i Takefusa Kubo iz Real Sociedada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike