Novosti
ODGOVOR PREMIJERA NA KRITIKE

Plenković: Inflacija nije pojela rast plaća, realno su rasle za 30 posto
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Premijer Andrej Plenković u srijedu je na sjednici Vlade ustvrdio da inflacija nije pojela rast plaća te da su one od 2016. godine realno porasle za 30 posto.

Navodeći najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj iznosila 1239 eura, što je u odnosu prema istom mjesecu 2023. nominalno više 13,3 posto, a realno 8,8 posto, ustvrdio je da je od listopada 2016. prosječna plaća narasla za 65 posto, ili gotovo 500 eura, a medijalna za 400 eura. “Kad sve to sagledamo, realan rast plaća je 30 posto. To je najbolji odgovor onima koji tvrde da je inflacija pojela rast plaća”, rekao je Plenković. Dodavši je kako je to tako, prije svega, zbog toga što “smo podignuli stupanj razvoja Republike Hrvatske u proteklih nekoliko godina i time ostvarili strateške ciljeve - europodručje, šengenski prostor, europski stabilizacijski mehanizam, dublju integracija u EU, te time poslali važne poruke za strane ulagače kao i za naš privatni sektor”.

Spomenuo je i pakete pomoći u različitim krizama, ukupno vrijedne 7,7 milijardi eura, “koji su pridonijeli očuvanju rasta standarda naših građana i likvidnosti poduzeća te više krugova poreznih rasterećenja kao i rast neoporezivih primitaka”. “Sve to dovelo je do toga da imamo više bolje plaćenih radnih mjesta nego prije, a znatan rast prosječne plaće s prosinca prošle godine na siječanj posebno je važan zbog poreznih propisa, povećanja osnovnog osobnog odbitka, jačanja fiskalne autonomije općina i gradova te ukidanja prireza”, poručio je premijer.

Osvrnuo se na ukidanje poreza na dohodak, što je, kako je rekao, pridonijelo rastu prihoda lokalnih jedinica te najavio rast plaća u sljedećim mjesecima, osobito veliko povećanje plaća u državnim i javnim službama koje će uslijediti već u travnju.

Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku objavljenom u srijedu, medijalna netoplaća za siječanj iznosila je 1059 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga. Na mjesečnoj razini, odnosno u odnosu prema plaći za prosinac prošle godine, prosječna netoplaća za siječanj bila je nominalno viša četiri, a realno 4,4 posto. H/D.Pav.
1239

eura iznosila je prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj

Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

Najčitanije iz rubrike