Novosti
KAMPANJA U ZNAKU UVREDA, CINIZMA I APSURDA

Osipa se Grbinova koalicija:
Nećemo rušiti pravni poredak
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Analitičari vjeruju da Milanović neće poslušati upozorenje Ustavnog suda

Nakon što je Ustavni sud upozorio Zorana Milanovića da ne može biti na listi nijedne stranke ni kandidat na parlamentarnim izborima dok god je predsjednik države, počela se osipati koalicija lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om. Također, postalo je očito iz reakcija u javnosti i objava na društvenim mrežama kako će se izborna kampanja SDP-a bazirati na izrugivanju odluka Ustavnog suda. Pojedini analitičari usporedili su Milanovića s Donaldom Trumpom koji svoje javne istupe koristi kako bi ponizio državne institucije.



Prešao crtu


U utorak su stranke IDS i Fokus poručile kako izlaze iz velike koalicije, upravo zbog Milanovića. "Za nas je ta priča završena", potvrdio je Hini predsjednik IDS-a Dalibor Paus, pojasnivši da je razlog tome SDP-ovo prihvaćanje Milanovićeve kandidature za premijera. Dodao je kako je važno pobijediti na izborima, ali da je to nužno napraviti na pošten i zakonit način. Stranka Fokus, priopćio je njihov čelnik Davor Nađi, donijela je konačnu odluku da na parlamentarne izbore neće izaći kao dio SDP-ove koalicije zbog nemogućnosti konstruktivnog razgovora oko programa, ali i jer im nije prihvatljivo urušavanje ustavnog poretka.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan rekao nam je kako je Ustavni sud jasno poručio Milanoviću i SDP-u: Držite se Ustava ili ćemo mi intervenirati. Ustavni suci Ingrid Antičević Marinović i Andrej Abramović su uz podršku Milanovićeva SDP-a imenovani sucima Ustavnog suda 2016. godine i bili su protiv te odluke, a Lovorka Kušan, imenovana također tada uz podršku SDP-a, napustila je sjednicu prije glasanja. Kao i Goran Selanec, koji je uz potporu SDP-a ustavni sudac postao 2017. godine. "No dvoje iskusnih ustavnih sudaca koji su to postali također uz potporu SDP-a, čiji su bili i vrlo utjecajni članovi, Mato Arlović i Ivan Leko, izabrani 2009. i 2016. godine, glasalo je za upozorenje Ustavnog suda. Znači, Milanović je prešao crtu koju nije trebao prijeći. Jer Ustavni sud je dao do znanja da mogu poduzeti i drastične mjere ako se ne budu poštovala pravila", kaže Macan.

Prema njegovim riječima, Milanović se apsolutno ponaša kao Donald Trump u SAD-u, kada ne priznaje odluke institucija. "Ali mi u Hrvatskoj imamo Ustavni sud, a oni u SAD-u nemaju, imaju samo konzervativni Vrhovni sud. Zato Trump tamo može raditi što god hoće", rekao nam je Macan. "Mediji, a i javnost logično bi željeli i sučeljavanje kandidata za premijera, ali to sada neće biti moguće. Točnije, moguće je, ali samo ako Milanović podnese ostavku. Milanović je svjestan da ga se ne može razriješiti u ovom trenutku, sudjelovat će u kampanji i dalje. Većina toga što govori je na rubu ili ide preko ruba ustavnosti, ali on zna da ga nema tko razriješiti. On će nastavljati s provokacijama i tražiti pažnju, sad je na medijima koliko će mu dati prostora nakon upozorenja Ustavnog suda, dodaje Macan, koji je u izbornu kampanju uključen u okviru IDS-a.

Prvo ostavka


Nakon što su IDS i Fokus napustili koaliciju, Macan smatra kako to neće učiniti i Radimir Čačić sa svojom strankom Reformisti te ostali partneri. "IDS je podsjetio da su oni dogovarali koaliciju s Grbinom, a ne s Milanovićem, koji je imao vrlo ružan odnos prema Istri za vrijeme svog mandata", kaže nam Macan.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk najavio je u utorak da će SDP donijeti svoje izborne liste 25. ožujka, no nije htio otkriti hoće li on biti nositelj u 1. izbornoj jedinici u kojoj se prvotno namjeravao kandidirati Milanović. Izjavio je i kako Peđa Grbin ne mora formalno postati premijerski kandidat te stranke nakon što je Ustavni sud upozorio Milanovića da ne smije biti kandidat ni za Sabor ni za premijera sve dok obnaša dužnost predsjednika. "Grbin ne mora postati premijerski kandidat, na izborima se biraju saborski zastupnici, kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku", naveo je Bauk i dodao da to postoji u programskim pravilima praćenja, te da se to jedino tiče (medijskih) sučeljavanja.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica ocijenio je pak kako SDP očito nema svog predsjednika, pa mora tražiti pomoć predsjednika države. Ako Milanović želi biti kandidat na izborima, treba dati ostavku, onda se može uključiti u kampanju, kazao je ministar i dodao kako je Milanovićev narativ jasan, vrijeđanje, omalovažavanje, osporavanje svega. Procijenio je da će se SDP-ova kampanja voditi na način da se problematizira odluka Ustavnog suda i većina koja ju je donijela. Vidimo da u SDP-u idu logikom cinizma, dovođenja stvari do apsurda, odnosno kombinacijom cinizma i vrijeđanja, kazao je ministar.

Igor Bošnjak
Gordan Jandroković predsjednik Hrvatskog sabora

MILANOVIĆ I SDP POKUŠAVAJU RAZMONTIRATI PRAVNI POREDAK

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u objavi na Facebooku naslovljenoj "Tiha voda brege dere" poručio je da Milanović i njegovi istomišljenici iz SDP-a pokušavaju razmontirati pravni poredak, riskirajući legitimitet izbornog procesa. "Dok neki vole misliti da je politika igralište za njihove egotripovske izvedbe, podsjećam: Hrvatska se voli i gradi djelima, a ne praznim riječima i destruktivnim cirkusima", napisao je Jandroković. "U trenucima kada Milanović i njegovi istomišljenici iz SDP-a pokušavaju razmontirati pravni poredak, riskirajući legitimitet izbornog procesa, važno je podsjetiti da je politika rad za javno dobro", poručio je. Istaknuo je da kratkotrajna zabava koju pružaju Milanovićeve izjave "vodi direktno u kaos, koji je sve samo ne smiješan, posebno kada rezultira recesijom, manjim plaćama i mirovinama, i općom nestabilnošću". "Njegova ‘diverzija‘ ima cijenu, i to visoku - povratak u doba kada je Hrvatska bila samo još jedna priča o propuštenim prilikama. Nemojmo dopustiti da ‘država slučaj‘ postane naša stvarnost", poručio je. Istaknuo je da je usprkos popularnom mišljenju, uspješna politika ona "dosadna" politika koja donosi predvidljivost, rad na projektima i bolji život za sve nas. "Predvidljivost i rad, a ne cirkus i neizvjesnost, temelji su na kojima gradimo normalnu, europsku Hrvatsku", rekao je Jandroković i poručio biračima da se "ne daju zavesti", a da velike fraze donose male rezultate.

MILANOVIĆ: SUD JE PRIJETNJA DEMOKRACIJI
Predsjednik Milanović optužio je u utorak suce Ustavnog suda da su prijetnja hrvatskoj demokraciji. "Beskrupulozne propalice, glodavci u sjeni, gangsteri, nekoherentni, nepismeni ..." riječi su kojima je Milanović opisao ustavne suce. Tko je donio odluku kojom se ubija demokracija, zabranjuje govor i destabilizacijom Ustava proglašava običan pokušaj da se iziđe na parlamentarne izbore, upitao je. Podsjetio je kako je isti Ustavni sud upozoravao na problem s izbornim jedinicama. "Težina i dubina tog problema je tolika, čim se Ustavni sud time išao baviti sam, da bi to trebao biti razlog za poništenje izbora", smatra.

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike