Novosti
PODIZANJE OPTUŽNICE PROTIV MARKA SMAŽILA

“Pratit ćemo cijelo suđenje i nadati se pravdi za Mihaelu”
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
U srijedu odluka ostaje li osumnjičeni za ubojstvo Mihaele Berak u pritvoru

Optužnica protiv Marka Smažila (27), sada već bivšeg policajca, zbog ubojstva studentice Mihaele Berak (21) 20. rujna prošle godine, podignuta je nakon što je istraga trajala skoro punih šest mjeseci.



Vještačenja


Kako doznajemo, trebalo je vremena kako bi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provelo više vještačenja, i to psihijatrijsko i psihološko vještačenje 27-godišnjaka te balističko i daktiloskopsko vještačenje (uzimanje otisaka). Rađena je DNK analiza, a saslušani su i brojni svjedoci.

Odvjetnik Dražen Srb, branitelj Marka Smažila, pojasnio nam je što slijedi. "U srijedu u podne optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku odlučuje o istražnom zatvoru. Naime, 48 sati od podizanja optužnice mora se donijeti odluka o tome. Razlog zbog kojeg tužitelj predlaže da moj branjenik ostane u istražnom zatvoru je opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Smatramo da nema opasnosti od navedenog jer su mu oduzeli pištolj, dobio je otkaz, nikada nije osuđivan, a psihijatrijska i psihološka vještačenja pokazala su da kod njega nema nikakvih poremećaja. Također, nema ni motiva. Nakon odluke optužnog vijeća strana koja ne bude zadovoljna odlukom ima pravo žalbe, koja ide na Visoki kazneni sud. Ako ne budemo zadovoljni odlukom, svakako ću uložiti žalbu", kaže Srb. Tek nakon što prođe navedena procedura, održat će se ročište na kojem će se odlučivati o potvrđivanju optužnice i izdvajanju eventualnih nezakonitih dokaza.Ova tragedija izazvala je puno pitanja i reakcija jer je policija mijenjala kvalifikaciju kaznenog djela, što je izazvalo sumnje građana u to da policija štiti svog djelatnika. Zatražene su i ostavke načelnika Policijske uprave osječko-baranjske te ministra unutarnjih poslova, a članice neformalne građanske inicijative "Kava za ženska prava" organizirale su više skupova i performansa na osječkim trgovima i pred zgradom policijske uprave."Kavu za ženska prava" pokrenule su članice Udruge za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela. "Riječ je o neformalnoj inicijativi zabrinutih građanki za sigurnost svih nas, s obzirom na gluposti koje su iz osječke policije izišle u kratkom vremenu nakon ubojstva Mihaele Berak. Inicijativa je nastala zato što smo odlučili djelovati dalje jer u Osijeku nema ni jedna ženska organizacija koja se time bavi i osnovali smo grupu Adela", kažu članice udruge Adela. Osvrnule su se i na podizanje optužnice.

Nepovjerenje građana


“Podržavamo podizanje optužnice i sretni smo da se to konačno dogodilo. Jedino bismo željeli znati što je to toliko trajalo i zašto se, unatoč podizanju optužnice, nikome ništa nije dogodilo. Ladislav Bece i dalje je načelnik PU osječko-bararanjske i nemamo nikakvo jamstvo da se i kod potencijalnog sljedećeg slučaja neće isto dogoditi. Kada počne suđenje, vjerojatno će rasprave biti javne i bit ćemo tamo. Nažalost, veliki broj građana ne vjeruje institucijama. Roditelji su izgubili dijete, što je najgore što se nekome može dogoditi, i nitko od nas ne može biti siguran. Ne možeš biti siguran da će te policija zaštititi. Oni imaju nekakve protokole, a ne provode ih i ne znaju za njih. Kada smo počeli zadirati u to, ne znaš od kuda bi krenuo. Kamo god kreneš, bilo je 300 problema", kaže Sanja Kastratović, članica udruge Adela, koja je prije istaknula kako je neprihvatljivo uporno naglašavanje načelnika Becea da je "ona (Mihaela) u njegov stan došla kao i ranije".

Maja Celing Celić, članica iste udruge, također kaže da joj je drago da je optužnica podignuta. "Sada je samo pitanje koliko će se to još odužiti. Sada se nadam da će sve ići po nekakvoj pravdi. I dalje smatramo da su ministar, načelnik, župan i gradonačelnik propustili reći da im je žao, da se dogodio veliki propust i želimo učiniti sve da se to ne ponovi. Svakako ćemo pratiti što se događa, plan nam je pratiti suđenja te i dalje imati otvorene oči ne samo zato što sumnjamo da će se nešto tu sada pokušati nego što želimo pokazati javnosti i policiji da smo prisutni i da nam ništa neće promaknuti", kazala je Maja Celing Celić.

Sandra Lacić
SUMNJA NA KAZNENO DJELO UBOJSTVA
Podsjetimo, iako je policija svog službenika Marka Smažila prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo, nakon ispitivanja osumnjičenika, to je prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora. Rješenjem načelnika Policijske uprave osječko-baranjske policajac Smažil udaljen je iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Najčitanije iz rubrike