Kultura
DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I LUTKARSTVA

Proslava i u DK-u Branka Mihaljevića
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Danas, 20. ožujka, obilježava se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a 21. ožujka i Svjetski dan lutkarstva. Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića priključuje se proslavi izvedbama svoje predstave "Mendolena i Matija" 20. ožujka, na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, u 10 i 12 sati. Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka, obilježit će u suradnji s Udrugom za Down sindrom grada Osijeka i OBŽ-a, i to u 18 sati za članove udruge i njihove goste, jer se taj dan obilježava i kao Dan osoba s Downovim sindromom.

Domaćini središnje proslave za Hrvatsku za oba važna datuma ove su godine Grad Delnice i Kotar teatar, a proslava je dio programa prvog Kotar FESTić festivala. Hrvatsku poruku za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade napisala je dramaturginja Jelena Kovačić, a svjetsku poruku napisala je predsjednica ASSITEJ Internationala, Sue Giles. Hrvatsku poruku za Svjetski dan lutkarstva ove godine napisao je umirovljeni glumac lutkar Đuro Roić, a svjetsku poruku Ines Pašić, mostarska lutkarica i redateljica.

- Danas se u kazalištima diljem svijeta slavi jedan sasvim poseban dan - Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, kazališta koje se radi upravo za vas. Mnogi će reći da su djeca i mladi naša buduća publika, publika koja tek dolazi, ali ja se nekako ne bih s tim složila, jer evo vas ovdje i evo vas sada, sjedite u kazalištu i čekate da počne predstava i to vas čini vrlo sadašnjom i vrlo važnom publikom. Za mene je početak predstave jedan od najljepših i najuzbudljivijih kazališnih trenutaka - svjetla u publici se gase, reflektori na pozornici se pale, pred nas izlaze glumci koji će nas odvesti tko zna kamo i tko zna gdje. To je trenutak u kojem još ništa ne znamo, ali u kojem je sve moguće, koji sadrži sve što možemo zamisliti, možda čak i više od toga. Zato vas pozivam da se danas prepustite kazalištu i jednom novom početku koji će vas odvesti tko zna kamo i tko zna gdje. A prije nego što se svjetla u publici ugase i nastupi onaj najljepši trenutak, želim vam sretan Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, najvažnijeg kazališta na svijetu koje postoji zbog najvažnije publike – zbog vas. I za kraj - nemojte nikada zaboraviti da je život, baš kao i kazalište pun novih početaka u koje možemo zakoračiti upravo ovdje i upravo sada - napisala je Kovačić. T.K.
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike