Kultura
ODRŽANA 13. NOĆ KNJIGE

Ove se godine bavila temom - apokalipse
Objavljeno 24. travnja, 2024.
U Osijeku je u GISKO-u održano niz sadržaja pod motom “Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena”
Trinaesta Noć knjige, manifestacija koja promiče kulturu čitanja, ove se godine bavila temom apokalipse, a svečano otvorenje najmasovnije domaće kulturne manifestacije održano je točno u podne u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tom su prilikom i predstavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju da se čitanost u Hrvatskoj nije znatno promijenila, ali da se posljednjih godina uočava njezin stalni postupni pad.

U posljednjih pet godina odgovor na pitanje "Jeste li tijekom ove godine pročitali bar jednu knjigu" pao je s 49 na 38 posto. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku u Hrvatskoj na tisuću ispitanika od 1. do 20. ožujka 2024. u organizaciji agencije Karika koja nedostaje. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da podaci istraživanja ne idu sasvim u prilog zagovornicima čitanja, ali da Ministarstvo i ostali neće odustati od mjera za poticanje čitanja.

Noć knjige obilježena je u čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica te u brojnim knjižarama, antikvarijatima, fakultetima, domovima za starije, muzejima, bolnicama, pa čak i u jednom zatvoru, ali i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima, u tramvajima i autobusima. Održano je više od 1150 programa za sve uzraste.

U Osijeku je Noć knjige održana u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, pod motom "Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena". Priređen je književni susret s osječkom spisateljicom Sašom Jakšić "Hrvatski ljubavni roman na osječki način", predavanje Valentine Kezić "Što je čitalo osječko građanstvo u 19. stoljeću?" i susret s osječkim spisateljem Leontinom Čapom Milenićem o temi "Hrvatski fantasy roman na osječki način". U prizemlju je otvorena izložba knjižne i neknjižne građe "Sretan rođendan, gospodine Andersen", a održan je i niz prigodnih programa za djecu i mlade.

Noć knjige održala se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Zaštitno lice apokaliptične Noći knjige je dinosaur Đuro Načitanović, kojega je ilustrirao Stipe Kalajdžić.

Tanja Kvorka
NASTAVLJA SE PROGRAM U KNJIŽARI NOVA
U osječkoj knjižari Nova na samu Noć knjige održana je promocija knjige “Oče, ako jesi” autorice Julijane Adamović, na kojoj su, osim autorice, govorili Ivana Buljubašić Srb i Ivica Vuletić. Noć knjige nastavit će se i do kraja ovog tjedna u knjižari Nova. U četvrtak, 25. travnja u 19 sati na redu je predstavljanje knjige “Bitno o bitnome” autorice Sanje Nikčević, na kojemu će uz nju govoriti i Nevenka Špoljarić i Ivica Vuletić. Potom u petak, 26. travnja u knjižaru Nova dolazi Snježana Banović, koja će u 19 sati predstaviti svoju knjigu “Kronika sretnih trenutaka”, zajedno sa Seidom Serdarevićev i Ivicom Vuletićem. Osim toga tijekom cijelog tjedna u knjižari će biti popusti od 20 % na cijene svih knjiga, izuzev udžbenika i pribora.

Možda ste propustili...

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

Najčitanije iz rubrike