Kultura
OTVOREN PRVI DIO 29. LUTKARSKOG PROLJEĆA

Uručena priznanja za doprinos hrvatskoj lutkarskoj umjetnosti
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Postumno je nagrađen glumac Branko Smiljanić, a za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagradu je dobio Ivica Lučić

U Domu kulture u Drenovcima lutkarskom predstavom "Riba duginih boja" Kazališta lutaka Zadar, redateljice Renate Corole Gatice, u kojoj su igrale Ana Cmrečnjak i Gabrijela Meštrović Maštruko, svečano je otvoren prvi dio ovogodišnjeg, 29. Lutkarskog proljeća.



Tradicionalno, u prostoru Gradskog muzeja Vukovara, u dvorcu obitelji Eltz, dodijeljene su nagrade u području lutkarske umjetnosti za 2024. godinu, Povelje "Zvonko Festini", koje dodjeljuje HC UNIMA.

Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva postumno je nagrađen Branko Smiljanić, glumac koji je velik trag ostavio na televiziji i filmu, a ponajprije u lutkarskom kazalištu. Bio je i član Kazališta lutaka u Rijeci, od 1978. do 1985., a u Zagrebačkom kazalištu lutaka bio je član ansambla od 2003. Televizijska publika pamtit će ga po ulogama u serijama Bitange i princeze, Zabranjena ljubav i Dobrim namjerama. Njegove uloge u međunarodnim koprodukcijama također ostaju kao vrijedan trag u svjetskome filmu. Njegov glavni doprinos ipak je bio onaj lutkarskoj umjetnosti. Nagradu je u Vukovaru preuzeo njegov sin Bruno Smiljanić.

Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagradu je dobio Ivica Lučić. Kada se u osječkom Dječjem kazalištu pojavila potreba za glumcem lutkarom, nakon audicije primljen je u glumački ansambl, u lipnju 1993. U ožujku 2014., nakon što ga je Gradsko vijeće Grada Osijeka imenovalo, postaje ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, te je na tom poslu sve do danas. Ipak, ne odriče se svojih uloga u predstavama, nego i danas aktivno glumi, a u svojoj je karijeri ostvario više od 130 uloga, u stotinjak predstava. Nagrađenima je uz Povelju dodijeljena i statua "Šokac" – rad velikog hrvatskog umjetnika Zlatka Boureka, i novčana nagrada.

Manifestacija se, kako su najavili organizatori, Umjetnička organizacija Aser Savus, ove godine događa u dva dijela - prvi je od 18. do 22. ožujka s otvorenjem u Drenovcima, a drugi u Vinkovcima i Ivankovu od 8. do 12. travnja, zbog obnove vinkovačkog kazališta "Joza Ivakić" i Doma kulture u Ivankovu.

Na 29. Lutkarskom proljeću mališane će razveseliti 15 profesionalnih lutkarskih kazališta iz Hrvatske, ali i gosti iz Pečuha i Mostara s ukupno 67 izvedbi predstava u četiri grada najistočnije županije, 22 općinska središta i osam mjesta te u Odžaku i Orašju u BiH. Ovogodišnju lutkarsku svečanost na istoku Slavonije obilježit će i međunarodni kazališni projekt za mladu publiku "The letter" u suradnji partnera iz Irske, Engleske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a iznenađenje će biti i Lutkarski paravan – Paravanko, koji stiže s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Pokrovitelji Lutkarskog proljeća su Vukovarsko-srijemska županija, Minis-tarstvo kulture i medija RH te gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetimo, na 29. Lutkarskom proljeću nastupit će Zagrebačko kazalište lutaka s lutkarskom izvedbom “Ero s onoga svijeta”, Kazalište lutaka Zadar - “Riba duginih boja”, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku - “Priča s morskog dna”, Kazalište Pečuh &Teatar TO GO - “Majstori”, Lutkarsko kazalište Mostar - “Puna vreća želja”, Gradsko kazalište Požega - “Ztuboland”, Gradsko kazalište lutaka Rijeka - “Četiri godišnja doba”, Kazalište Prijatelj Zagreb - “Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti”, Teatar Barakuda 2012 Zagreb - “Čarobna kapa”, LOFT Lutkarsko kazalište koje fakat trebamo Zagreb - “Orašar i Mišonja”, Kazališna družina I. B. Mažuranić Slavonski Brod - “Tunja (Kako živi Antuntun)”, Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci - “Postolar i vrag”, Kazalište Virovitica - “Bajke i još nešto...”, Tetar Mjesec Zagreb - “Mjesečev san” i Teatar TO GO Osijek - “Botaničari”.

Miroslav Flego
Mališane će razveseliti 15 profesionalnih lutkarskih kazališta iz Hrvatske te gosti iz Pečuha i Mostara

Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike