Novosti
ZABRINJAVAJUĆI PODATCI

Alkohol je velik problem društva
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Problem alkohola kao javnozdravstvenog izazova bio je tema okruglog stola u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na kojem je istaknuto kako taj trend zahtijeva hitnu pažnju. Zloupotreba alkohola jedan je od najozbiljnijih problema suvremenog društva, sve češće se pojavljujući u općoj populaciji, uz sve raniji početak konzumacije.

Prema podatcima Europske zdravstvene ankete za 2019., Hrvatska je među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad deset posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom. Prema nekim pokazateljima istraživanja Health Behaviour in School-aged Children HBSC provedenog 2022. godine, učenice su prestigle učenike prvi put od 2002. Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5 posto dječaka i čak 45,1 posto djevojčica u dobi od 13 godina te 66,4 posto mladića i čak 71 posto djevojaka u dobi od 15 godina. Vrlo rani kontakt s alkoholnim pićima, već u dobi od 11 godina, ipak je imalo više dječaka nego djevojčica: 23 posto dječaka u odnosu prema 15 posto djevojčica. Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće u opijanju, pa se 43,9 posto djevojaka opilo najmanje jednom u životu, naspram 42,5 posto mladića u dobi od 15 godina koji su to učinili. Promatrajući od 2002. godine, učenice i učenici u Hrvatskoj najčešće su pili 2006. i 2010. godine. Nakon toga bilježi se pad sve do 2018. godine. "No 2022. primjećujemo zaustavljanje tog trenda pada, odnosno nešto veće udjele nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godina, i to više kod djevojčica nego kod dječaka. Navedeno je u skladu s drugim pokazateljima mentalnog zdravlja, koji upućuju na veću osjetljivost učenica tijekom i nakon pandemije u odnosu prema učenicima", istaknuto je na okruglom stolu.

Rečeno je i kako se štetna uporaba alkohola ubraja među glavne čimbenike rizika za razvoj bolesti, invaliditeta i smrti. Zloupotreba alkohola nosi niz ozbiljnih zdravstvenih posljedica, uključujući bolesti jetre, srca, mentalne poremećaje i ozljede. Alkoholizam nije samo problem pojedinaca, nego ima šire posljedice, na obitelji, zdravstvene sustave i društvo u cjelini, istaknuto je na skupu, održanom uoči Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma i Dana klubova liječenih alkoholičara.

Ključno je informirati, educirati i aktivno podizati svijest javnosti o posljedicama pretjerane konzumacije alkohola. U dostupnosti zdravstvenih usluga posebno je važno istaknuti povratak psihologa u domove zdravlja, rečeno je. D.Pav.
Možda ste propustili...

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

Najčitanije iz rubrike