Novosti
NADBISKUP HRANIĆ PREDVODIO MISU U KONKATEDRALI

Uspjeh bez rada i žrtve te slava bez truda prije ili kasnije postaju izvor praznine u nama
Objavljeno 25. prosinca, 2023.

U svjetlu utjelovljenja i Božićnog djeteta Isusa, shvaćamo da različite stvarnosti za kojima žudimo i ostvarenje naših interesa mogu barem prividno zadovoljiti naša ljudska očekivanja i izazvati u nama osjećaj sreće. No, istodobno nam svjedoče da stvarnosti koje nas čine sretnima, moraju uvijek u sebi nositi dimenziju dobrote i ljubavi, iskrene solidarnosti, milosrđa i nesebičnog darivanja drugima, te zauzetosti za opće dobro, za pravičnost i pravdu - jer u suprotnom "kruh bez motike", život bez odgovornosti, uspjeh bez rada i žrtve te slava bez truda prije ili kasnije postaju lažan privid, izvor praznine u nama te početak dubokog razočaranja, nepravde u društvu i poigravanja s dostojanstvom i svetošću ljudske osobe.

Dio je to poruke koju je vjernicima okupljenima u konkatedrali na svetkovinu Rođenja Gospodinova, uputio Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Hranić upozorava da onaj "koji misli da je sam sebi dostatan i da mu drugi ne trebaju, taj ne vidi koliko je ograničen, zatamnjen i slab, te prije ili kasnije postaje žrtva vlastite ograničenosti, sljepoće i tame". Ne izrijekom, ali nadbiskup se dotaknuo i aktualnosti.

"Za kršćane ne postoji ništa što bi moglo suziti granice svetosti i nepovredivosti nevinog ljudskog života, ne postoji nikakva korist ili cilj koji bi opravdali ubojstvo ma i jedne nevine osobe. Ni napredak medicine, ni dobrobit obitelji, ni zdravlje ni život druge osobe, a još manje ljudsko stradavanje ili smrt mogu opravdati sebični prizemni interesi, kao što su rat radi proširenja granice svoje zemlje ili otimanja tuđih prirodnih bogatstava, radi osvete ili sličnih stvari, kojima smo, nažalost, ponovno danas svjedoci" poručio je nadbiskup Hranić. 

U koncelebraciji je bio mons. Većeslav Tumir, savjetni apostolske nuncijature u Bernu, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, domaći župnik Matej Glavica, župni vikar Marko Obradović, a posluživao je đakon Josip Vuksanović. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. D.Ku. 

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU 32. OBLJETNICE 108. PJEŠAČKE BRIGADE HVO RAVNE BRČKO

Milanović u Brčkom: BiH mora opstati kao država