Novosti
POLNOĆKU U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI PREVODIO NADBISKUP HRANIĆ:

Božji planovi ne ostvaruju se oružjem i ratom nego u tihim i neznatnim koracima malenih i jednostavnih
Objavljeno 25. prosinca, 2023.

ĐAKOVO – U đakovačkoj katedrali misu polnoćku predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić u koncelebraciji s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem, katedralnim župnikom Ivanom Lenićem i još šestoricom svećenika središnjih nadbiskupijskih ustanova, izvijestio je Tiskovni ured. U uvodu u misno slavlje, nadbiskup je rekao: „Bog se od Djevice Marije u Betlehemu rodio kao čovjek. Među nas je došao da ga se ne bojimo kao malo i bespomoćno dijete Isus i postao je „s-nama-Bog“ – Emanuel. Kuca na vrata našeg srca da nas ispuni i usreći moleći od nas toplinu i zaklon. Poput betlehemskih pastira, pustimo da nas obasja njegovo svjetlo i zajedno s njima pođimo pokloniti mu se u jaslama. Pobijedimo obamrlost vanjštine i duhovnog sna, koji nam srce čine neosjetljivim za Božju prisutnost u našem životu. Posvijestimo si zbog koga smo okupljeni i tko je slavljenik ove noći.“

Nadbiskup Hranić je u homiliji govorio o daru mira koji nam se daruje ako Bog prebiva u čovjekovoj nutrini te radosti koja se rađa iz toga mira. -Ova nam božićna noć, po anđelima koji pjevaju djetetu Isusu, svima poručuje da smo miljenici Božji. Bog nas voli onako kako nas nitko drugi ne voli, ali nas ipak ne prisiljava da moramo doći k njemu, ne prisiljava nas da pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, nego nas potiče i govori nam što je za nas bolje, da živeći tako u sebe primamo njegov život i njegovu radost, koju nikakve nevolje ne mogu ugušiti, rekao je u homiliji Hranić.

Poručio je kako se Božji planovi ne ostvaruju „u komešanju naroda, u zbrci i metežu putovanja zbog naređenoga popisa stanovništva, ne ostvaruju se oružjem, ratom i nasilnim putem, nego u tihim i neznatnim koracima malenih i jednostavnih ljudi, daleko od očiju onih koji misle da imaju vlast pokretanja svijeta i ljudi“.

Posvijestio je da je Bog radi svakoga od nas prihvatio i posvetio ono što je ljudsko, slabo, grešno i ranjivo; tjelesnu i duhovnu bol; poniženje, neimaštinu i siromaštvo nekih među nama ali da smo unatoč svemu, unatoč poteškoća, svi voljeni. S.Ž.

Možda ste propustili...

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad cijena u proizvodnji

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora