Osijek
OSIJEK GOURMET: ŽELJKA BALJA VLASNICA OBRTA AUTENTIKA

Što je na meniju trendova u gastronomiji?
Objavljeno 4. studenog, 2023.

Trendovi u gastronomiji neprestano se mijenjaju kako bi zadovoljili promjenjive ukuse i potrebe potrošača. Jedan od zanimljivih trendova posljednjih godina usmjeren je na porast interesa za održivu hranu i lokalno uzgojene namirnice, stoga riječna riba danas ima veliku ulogu kao ključni sastojak u modernoj gastronomiji i sjajna je prilika za brendiranje Osijeka, koji obiluje takvom ponudom.


Često je percipirana kao održivija opcija u usporedbi s morskom ribom, što privlači one koji žele smanjiti svoj ekološki otisak, a razvoj održivih metoda uzgoja riječne ribe osigurava njezinu dostupnost cijele godine. U usporedbi s morskom, slatkovodna riba sadržava znatno više vitamina i minerala te kvalitetne i lako probavljive bjelančevine.
Potrošači sve više cijene zdravstvene prednosti riječne ribe i uključuju je u svoju prehranu, a restorani koji promoviraju koncept farm-to-table (od farme do stola) često ju upotrebljavaju kao glavni sastojak, potičući vezu između potrošača i proizvođača.
Na našim su prostorima sve popularniji restorani koji se specijaliziraju za riječnu ribu nudeći raznolike menije s jelima od soma, štuke, šarana i drugih lokalno dostupnih vrsta. Trend konzumiranja lokalnih namirnica potiče upotrebu riječne ribe jer mnogobrojni restorani surađuju s ribarima i/ili ribogojilištima u svojoj blizini, te tako osiguravaju svježu ponudu na svojim menijima. Chefovi sve više eksperimentiraju s riječnom ribom kako bi stvorili neobična jela. To uključuje dimljenje, kiseljenje, mariniranje i ostale tehnike pripreme i kuhanja.


Uz riječnu ribu, još jedan svjetski trend u znatnom porastu je koncept food-sharing – dijeljenje hrane s prijateljima i obitelji. Cijenjen je zato što se gosti mogu zabavljati i zajedno jesti ukusnu hranu koja se može podijeliti (slagati svoj tanjur s odabranim jelima) u neformalnom, opuštenom okruženju.


Također, brojna izvješća za 2023., poput American Express Global Travel Trends Report, Unilever Food Solutions i TouchBistro Diner Trends Report, upućuju na to da su putovanja usmjerena hranom sve popularnija te da je gostima iznimno važno konzumirati namirnice koje su zdrave i za njih i za planet.

TZ Osijek - PROMO

TJEDAN RIJEČNE RIBE


Projekt Turističke zajednice grada Osijeka partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d. Cilj projekta je popularizacija premium slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma aktivnostima promocije, edukacijom i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih slavonskih proizvoda.

Možda ste propustili...

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja

NA PRAVOS-U 3. KONGRES STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Za svako mjesto čak pet kandidata

ZAJEDNICA MOLITVA I RIJEČ - PODRUČNA ZAJEDNICA OSIJEK

Trodnevni seminar nove evangelizacije