Novosti
ISTRAGA O UBOJSTVU MLADE OSJEČANKE

Pravda za Mihaelu: Tko će istražiti postupke policije i odgovarati za nepravilnosti?
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Ravnatelju policije i MUP-u poslali smo niz pitanja o okolnostima događaja u Osijeku

Mladu Mihaelu Berak na posljednji su počinak na Centralnom groblju u Osijeku ispratili neutješna obitelj, prijatelji i kolege, a okolnosti njezine smrti i dalje su nejasne, posebice nakon što je Županijsko državno odvjetništvo promijenilo policijsku kvalifikaciju kaznenog djela iz teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u ubojstvo. Policajac Marko Smažil (27) nalazi se u pritvoru, a brojna su pitanja na koja novinari i javnost žele dobiti odgovore. Osim da se razjasni što se dogodilo, i dalje se postavlja pitanje je li bilo pokušaja zataškavanja nedjela koje je počinio mladi policajac, tko će istražiti postupanje osječke policije u ovom slučaju i zašto Ravnateljstvo policije i Ministarstvo unutarnih poslova na sva prozivanja i dalje šute.



Pritvor i istraga


Ovog smo vikenda upravo ravnatelju policije i ministru poslali upite o tome, odgovore čekamo, a u javnost izlaze novi neslužbeni detalji o tragičnom događaju 20. rujna u stanu u osječkom Donjem gradu, ali i o upitnim policijskim postupcima. Primjerice, mladi Smažil je bio član dobrovoljnog vatrogasnog društva i tim je putem njegova obitelj u prijateljskim vezama s pojedinim lokalnim policijskim čelnicima.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u subotu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Smažila, zbog sumnje da je hitcem iz službenog policijskog pištolja usmrtio 21-godišnju Osječanku. "Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 27-godišnjak počinio navedeno kazneno djelo u srijedu oko 22 sata u Osijeku, odnosno, u nakani da liši života oštećenicu (2002.), iz službenog pištolja ispalio hitac prema njoj i nanio joj ozljedu od koje je preminula na mjestu događaja. Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio okrivljeniku istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela", stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva Osijek.

Podsjetimo da se u četvrtak prvo tvrdilo kako nema kaznenog djela, a potom je u petak iz PU osječko-baranjske objavljeno kako je "nedvojbeno utvrđeno, na temelju činjenica i materijalnih dokaza, da je riječ o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti", a u vezi s kaznenim djelom "dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom". Nekoliko sati poslije Županijsko državno odvjetništvo, zamjenica čijeg je državnog odvjetnika vodila očevid u stanu gdje je ubijena djevojka, priopćava kako je Smažil osumnjičen za teško ubojstvo.

Smažil je, nakon što je nazvao policiju, ispitan još u stanu, a razgovori sa zamjenicom državnog odvjetnika i policijskim inspektorima nastavili su se iste večeri u stanu, a poslije i u policijskoj postaji. U petak oko 18 sati Smažil je dovezen na ročište kod suca istrage Županijskog suda Osijek, koji mu je odredio istražni zatvor od mjesec dana. U petak poslijepodne Krunoslav Patača, načelnik Sektora kriminalističke policije, rekao je kako je dojava o smrti mlade žene stigla u srijedu u 22.09, a nazvao je 27-godišnjak. "Prema početnim saznanjima, dojava nije upućivala na to da se radi o kaznenom djelu. Daljnjim temeljitim postupanjem policijskih službenika, dokaznim radnjama provođenja očevida, prikupljanjem obavijesti obavijesnim razgovorima i drugim policijskim postupanjima te provedenom obdukcijom došlo se do saznanja da je 27-godišnjak počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti na štetu 21-godišnje djevojke", rekao je Patača, dodavši kako je zbog nepristranosti postupanja očevid vodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika.

Upozoravajuće poruke


Dodao je kako kvalifikacija kaznenog djela ne obvezuje tužiteljstvo, te da ju ono može promijeniti. To se nekoliko sati poslije i dogodilo, te ŽDO Smažila sumnjiči za teško ubojstvo.

U medijima su se iste večeri pojavile i poruke koje je ubijena djevojka razmjenjivala s prijateljicom i sa Smažilom, a prenio ih je portal index.hr. U njima Mihaela piše prijateljici da je Smažil opsesivan, posesivan i manipulativan te da joj "pravi dramu". Mihaela je i početkom rujna poslala prijateljici poruku: "Ako te ikad neka cura bude pitala za Smažila, molim te reci da bježi. Ja sam se uvjerila." Te iste poruke u obliku screenshotova su, piše index.hr, predane policiji, no o njima u priopćenju policije nije bilo riječi. Postavlja se i pitanje koliko je proteklo vremena od trenutka ispaljivanja smrtonosnog hitca do poziva Centru 112, policiji i Hitnoj pomoći. Neslužbene priče kazuju da se ubojstvo zbilo sat vremena prije, te da je u međuvremenu Smažil pomicao stvari u stanu, ali i da je nazvao nekoliko osoba. Kako neslužbeno doznajemo, njegov mobitel je među pronađenim stvarima u stanu te će se zatražiti, u sklopu istrage ŽDO-a, vještačenje telefona i utvrđivanje koga je točno zvao prije nego što je pozvao policiju u 22.09.

Milan Bugarić
OPROŠTAJ KOLEGA I STUDENATA OD MIHAELE

Upaljenim lampionima i bijelim ružama ostavljenim ispred ulaza u zgradu Pravnog fakulteta u Osijeku u subotu su se studentice i studenti osječkog Prava i prijatelji s tugom i bolom oprostili od tragično preminule 21-godišnje Mihaele Berak. “Okupili smo se kako bismo se oprostili od naše drage kolegice Mihaele. Izražavamo sućut njezinoj obitelji, prijateljima i kolegama”, kazao je Karlo Rašić, predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta. Studentski zbor Pravnog fakulteta u Osijeku u petak se objavom na službenoj Facebook stranici već oprostio od tragično preminule studentice. U tišini studenti su se potom uputili prema Centralnom groblju, gdje je Mihaela pokopana. T.Prusina



 

POLICIJA: ISTRAGA JE BILA NEPRISTRANA
Nakon kritike na račun istrage zločina, u subotu poslijepodne priopćenjem se oglasila Policijska uprava osječko-baranjska. “S obzirom na medijske naslove i objave u vezi sa smrtnim stradavanjem 21-godišnjakinje u kojima se policiju proziva za zataškavanje, obavještavamo javnost da su policijski službenici sve radnje u ovome postupku proveli temeljito, profesionalno i nepristrano. Također skrećemo pažnju kako je očevid proveden u suradnji sa zamjenicom županijskog državnog odvjetnika. Naglašavamo da je policija Županijskom državnom odvjetništvu dostavila sva prikupljena saznanja te i dalje s njim u suradnji poduzima daljnje mjere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja”, stoji, između ostaloga, u priopćenju PU osječko-baranjske.

Možda ste propustili...