Osijek
U PEČUHU IZLOŽBA FOTOGRAFIJA OSJEČANKE VESNE MORES

Detling: Vesnine su fotografije poput mostova, tako i ovom izložbom spajaju ljude i zemlje
Objavljeno 31. svibnja, 2023.

U zgradi Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma "Miroslav Krleža" u Pečuhu (Mađarska), otvorena je izložba umjetničkih fotografija Osječanke Vesne Mores "Starinska kosidba žita - žetva".



Otvorenje izložbe organizirano je u sklopu Dana škole, a započelo je nastupom najmlađih tamburaša, učenika škole, što je osobito razveselilo autoricu izložbe, zaljubljenicu u tamburicu i dugogodišnju tajnicu Slavonskog tamburaškog društva "Pajo Kolarić".

Otvarajući izložbu, ravnateljica škole Janja Živković Mandić istaknula je da se Vesna Mores amaterskom fotografijom bavi od 1998. godine, do sada je imala dvije samostalne i niz skupnih izložbi, za svoj rad dobila je brojne nagrade i priznanja, između ostalih i Nagradu Osječko-baranjske županije za životno djelo u području kulture.

Vesna Mores također je i svjetska putnica, putuje i diljem svijeta širi znanje o našoj zemlji, naglasio je Drago Horvat, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu.

Izložbu su postavili Grgur Marko Ivanković i Tunde Šipoš Živić, kustosi osječkog Muzeja Slavonije, a Denis Detling, ravnatelj toga muzeja, na otvorenju izložbe je rekao: "Motivi za ovu izložbu uzeti su s tradicijskih Petrijevačkih žetvenih svečanosti, a izložba je već bila postavljena u Petrijevcima i Subotici. Stoga je ova izložba most koji spaja ljude i zemlje".

Fotografija govori više od tisuću riječi. Zato je razumiju Mađari, ali i ljudi diljem svijeta koji ne govore hrvatski jezik. No, zato shvaćaju poruku.

- Ovom sam izložbom željela otrgnuti od zaborava običaje stare slavonske žetve, jer gajim veliku ljubav prema očuvanju tradicije i narodnih običaja. Fotografija je, osim glazbe, moja velika ljubav. Iako nisam profesionalac, nastojim fotografijom zabilježiti svaki trenutak, jer ako nema traga, fotografije, kao da se ništa nije niti dogodilo. Prednost je fotografije što govori sve jezike svijeta i za nju ne postoje granice - rekla je Vesna Mores na otvorenju svoje prve samostalne izložbe u Mađarskoj. Autorica je zahvalila domaćinima iz Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma na prigodi da izlaže u Pečuhu, gradu prijatelju njezinog Osijeka.

Otvorenje izložbe pratili su i brojni Vesnini prijatelji iz Osijeka, među kojima je bio i vrsni fotograf Gustavo Carrasquilla Gomez, Kolumbijac s osječkom adresom. Susret i druženje prijatelja iz Osijeka i Pečuha završio je, a kako drugačije, nego uz glazbu.

Vesna Latinović
Motivi za izložbu “Starinska kosidba - žetva” uzeti su s tradicijskih Petrijevačkih žetvenih svečanosti

Najčitanije iz rubrike