Osijek
GORJELO U KOPAČKOM RITU

Četiri vatrogasne postrojbe gasile su veliki požar
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Izbio je požar u blizini Vardarca, a vatrogasci su ga uspjeli ugasiti nakon šest sati borbe

Svakoga proljeća vatrogasci imaju nekoliko intervencija, pa i više u istome danu, zbog nekontroliranih požara u blizini Kopačkog rita. Riječ je o požarima koji zahvaćaju velike površine niskog raslinja i suhe trave, a dim koji nastaje vidljiv je iz svih dijelova Osijeka, pa čak i Retfale, koja je udaljena desetak kilometara. Jedan takav požar izbio je u utorak, nešto prije podneva, u blizini Vardarca.



Informaciju u požaru velike površine, na području starih Beljskih ribnjaka u blizini Vardarca, Županijski centar 112 Osijek zaprimio je u 11.25. Na požarište je odmah odjurilo 15 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava Bilje i Lug. Kako je gorjela suha trava na velikoj površini, postojala je opasnost od nekontroliranog širenja požara na zaštićeni dio Kopačkog rita.

- Vidjevši da se vatrena fronta brzo širi, odlučili smo pozvati u pomoć još kolega, te su vrlo brzo od obavještavanja Centra 112 na požarište kod Vardarca stigli kolege vatrogasci iz Osijeka, i to iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka i DVD-a Donji grad. U koordiniranom gašenju u kojemu su sudjelovale sve četiri vatrogasne postrojbe požar je stavljen pod kontrolu, a uspješno je ugašen u 17.43 - doznajemo iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bilje. Po završetku vatrogasne intervencije očevid je obavio protupožarni inspektor iz Policijske postaje Beli Manastir.

Zbog povećanog broja požara posljednjih dana te opasnosti od nastanka novih iz policije upozoravaju građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prije svega šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

- Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koje donose gradovi, općine ili županije. Mjesto na kojemu se pali vatra mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti. Osoba koja spaljuje strnište treba to preko telefona najaviti najmanje tri sata prije spaljivanja - savjetuju iz policije.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike