Osijek
PREDSTAVNICI RIMAC AUTOMOBILA S OSJEČKIM STUDENTIMA

Nevera u očima matematičara
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Sretan sam što sam uživo vidio ovakav superautomobil, sanjao sam to odmalena - kaže Ivan Frantal

Nastavnici i studenti Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku imali su u srijedu priliku upoznati se s tvrtkom Rimac Automobili i njezinim svjetski poznatim proizvodom, superautomobilom Nevera, koji nije samo automobilska ljepotica, nego objedinjuje state of the art tehnologiju, zahvaljujući kojoj je ta tvrtka stekla svjetski glas te danas surađuje s mnogim velikim proizvođačima automobila diljem Europe, od koncepta do serijske proizvodnje.



Prije nego što smo se pobliže upoznali s moćnim performansama Nevere, predstavnici tvrtke Rimac Automobili iz Zagreba, ali i njihovog osječkog ureda, studentima koji su se odazvali s više osječkih fakulteta, do te mjere da su svi jedva stali u veliku predavaonicu, održali su predavanje pod nazivom "Rimac Technology kroz oči matematičara", upoznavši ih sa svime čime se tvrtka bavi te procesima proizvodnje pojedinih komponenti vozila koje se ugrađuju ne samo u Neveru, nego i u automobile najpoznatijih proizvođača sportskih automobila kao što su Bugatti, Porsche, Aston Martin i dr.

Iz garaže 2010.


Tvrtka Mate Rimca krenula je iz garaže 2010. godine, a danas zapošljava oko 2000 ljudi. Kako je istaknula Ana Martinčić Špoljarić, Chief Control Systems Engineer u Rimac Automobilima, u 12 godina uspjela se razviti na deset lokacija, među kojima je i osječki ured. Pod njezinom kapom posluju dvije različite tvrtke, Bugatti Rimac i Rimac Technology, a upravo o radu potonje govorili su predstavnici tvrtke predvođeni Anom Martinčić Špoljarić.


Tehnički detalji o kojima su govorili tema su za inženjere i matematičare, no svakako valja reći kako posjet predstavnika Tvrtke Rimac Technology treba promatrati kroz prizmu nedavno iskazane želje, kako Odjela, koji će još kratko biti u tom statusu, jer u postupku je njegovo preoblikovanje u Fakultet primijenjene matematike i informatike, tako i Sveučilišta u Osijeku generalno, za što većom i boljom suradnjom s gospodarstvom, što su u Osijeku iskazali i predstavnici Rimčeve tvrtke.

- Ovo je jedan od koraka na putu uspostavljanja suradnje s gospodarskim subjektima. Naime, razgovarajući s Upravom tvrtke Rimac Technology, razmatrali smo mogućnost da se studijski program, pogotovo kolegij koji se bavi kontrolom automobila, prilagodi potrebama visokotehnoloških tvrtki kao što je i Rimac automobili. To je jedna stvar, druga se odnosi na suradnju naših studenata i njihovog ureda ovdje u Osijeku, stručnu praksu, zajedničke diplomske radove itd. - otkrio nam je izv. prof. dr. sc. Domagoj Matijević, zamjenik pročelnika za nastavu i studente Odjela za matematiku.

Ispunjenje sna


Nakon predavanja Ivan Frantal iz Grubišnog Polja, student druge godine, smjer matematika i račnarstvo, otkrio nam je kako je veliki zaljubljenik u automobile, a to je nakon predavanja pokazao i brojnim upitima prema predstavnicima tvrtke Rimac Technology.

- Uživao sam na predavanju, bilo je fenomenalno, predivno osmišljeno, mnogo toga me zanimalo i drago mi je što sam dobio odgovore na sva pitanja, pogotovo sam sretan što sam napokon uživo vidio Neveru, jer mi je odmalena bio san vidjeti jedan takav superautomobil - rekao nam je Ivan prije vožnje koju su na suvozačkom mjestu Nevere kao nagradu dobili studenti koji su nakon predavanja ekipi iz Rimac Technology postavljali pitanja.

Pitanje je li nakon svega što je čuo i vidio zainteresiran za rad u tvrtki Rimac Technology bilo je retoričke naravi.

- Vodio sam bilješke slušajući njihove odgovore na pitanje kolega u vezi s tim i ako budem imao dovoljno pouzdanja u sebe te smatrao da mogu donijeti kvalitete koje ondje traže, vrlo rado bih radio u toj tvrtki - rekao je ovaj student.

Nakon vožnje uzbuđenje je bilo na vrhuncu, što se moglo vidjeti na licima studenata dok su izlazili iz automobila, pa se tako i na Ivanovom licu moglo iščitati kako je iza njega jedinstveno iskustvo.

Ivan Alilović
ODJEL POSTAJE NOVI FAKULTET
Krajem prošle godine Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odlučio je kako će Odjel za matematiku postati Fakultet primijenjene matematike i informatike, po nazivu i profilu jedinstven u Republici Hrvatskoj. Novi se fakultet osniva radi povećanja vidljivosti i prepoznatljivosti, čime će se ostvariti važan iskorak Sveučilišta prema gospodarstvu.

Razmatramo kako studijski program, pogotovo kolegij koji se bavi kontrolom automobila, prilagoditi potrebama visokotehnoloških tvrtki

Ubrzavanje
S 1914 konjskih snaga iz četiri elektromotora Nevera može ubrzati do 100 km/h za 1,85 sekundi, a do 100 milja na sat za samo 4,3 sekunde. Zapanjujuće ubrzavanje zadržava tijekom cijelog ciklusa punog gasa i dostiže 300 km/h od starta za 9,3 sekunde.

Dvije tvrtke
Pod kapom Rimac grupe posluju dvije različite tvrtke - Bugatti Rimac i Rimac Technology. Prva se bavi hiperautomobilima, a druga tehnologijom kojom opskrbljuje Bugatti i neke druge vanjske tvrtke. Riječ je o baterijama, pogonskim sustavima, elektronici i softverima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike