Crna kronika
UMIROVLJENIK OSUĐEN NA UVJETNU KAZNU

Uzeo tuđi novac s bankomata
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Umirovljenik se poslužio s 3000 kuna koje je jedna žena zaboravila uzeti

Šezdesetpetogodišnji umirovljenik osuđen je na uvjetnu kaznu jer je pokupio tuđi novac s bankomata u Osijeku. Općinski sud ga je nepravomoćno proglasio krivim jer je 5. studenoga prošle godine oko 11.03 u trgovačkom centru u Huttlerovoj ulici u Osijeku u nakani neovlaštenog pribavljanja novca, uočivši da je prethodno njemu nepoznata žena na bankomatu pokušala podignuti novac i da je novac, koji je bankomat izbacio u pretinac, zaboravila uzeti.



Osječanin je prišao bankomatu i uzeo 3000 kuna (398,17 eura) te se udaljio iz trgovačkog centra. Zbog krađe je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca, no u zatvor neće ići ako u roku od godine dana ne počini novo kazneno djelo. Sud mu je naložio i da plati trošak kaznenog postupka, i to paušalnu svotu u iznosu od 39,82 eura u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Kada su policajci pronašli umirovljenika, on im je u cijelosti priznao što je učinio, a u međuvremenu je i ženskoj osobi vratio iznos od 3000 kuna.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku od 20. prosinca 2022. umirovljenik je optužen za krađu. Državni odvjetnik zatražio je da sud izda kazneni nalog kojim se prihvaća zahtjev i okrivljeni se proglasi krivim i da se osudi na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca. Predloženo je da mu se izrekne uvjetna osuda. Razmatrajući zahtjev državnog odvjetnika, sud je utvrdio da je sastavljen u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, da podatci u optužnici pružaju dovoljno osnova za izdavanje kaznenog naloga te da ne postoje procesne zapreke. Uz optužnicu su bili i dokazi koji opravdavaju izdavanje kaznenog naloga.

Okrivljenik ili njegov branitelj mogu osječkom Općinskom sudu u roku od osam dana od dana primitka presude podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga u pisanom obliku. Prigovor ne mora biti obrazložen i u njemu se mogu predložiti dokazi u korist obrane. Ako prigovor bude podnesen, bez obzira na sadržaj i razloge prigovora, sud će, nakon potvrđivanja optužnice, zakazati raspravu, ali više neće biti vezan zahtjevom Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku u pogledu vrste i visine kazne iz ovog kaznenog naloga, već tada sud može izmijeniti kaznu i na štetu okrivljenika te ga obvezati na plaćanje dodatnih troškova kaznenog postupka. Okrivljenik se može odreći prava na prigovor, ali od podnesenog prigovora nakon započinjanja rasprave ne može odustati. Protekom roka za prigovor, ako prigovor ne bude podnesen, kazneni nalog postat će pravomoćan i izrečena kazna protiv okrivljenika će se izvršiti.

Protiv presude o izdavanju kaznenog naloga državni odvjetnik ima pravo žalbe u roku od petnaest dana o kojoj odlučuje viši sud. Ako je okrivljenik podnio prigovor protiv presude o izdavanju kaznenog naloga, odbacit će se žalba državnog odvjetnika.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike