Regija
UMJESTO IZRAZA PIJETETA

Sramota u Đakovu: Škrabotine na grobnicama slavonskih biskupa, nije pošteden ni Strossmayer
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Kripta ima dva ulaza, iz unutrašnjosti prvostolnice te izvana i nema videonadzor
ĐAKOVO - Kredom, flomasterom, kemijskom i grafitnom olovkom ispisano je mnoštvo imena, prezimena, datuma, gradova i sl. po zidovima kripte đakovačke katedrale svetog Petra, u koju se pokapaju poglavari ovdašnje Crkve, a do sada su to bili biskupi nekadašnje Đakovačke i srijemske biskupije.

Nevjerojatno zvuči da mjesto pijeteta ispod dijela katedrale, a u čijem je središnjem dijelu grob njezina graditelja, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, nekima služi za šaranje po zidovima kripte, poglavito u njezinu stražnjem dijelu, no i drugdje.

Ulaz u kriptu moguć je iz unutrašnjosti katedrale, kao i kroz poseban ulaz izvana, direktno s ulice, u prostor s grobnicama đakovačkih biskupa.

- Kripta i ulazi u nju nemaju videonadzor te on zasad nije u planu da se tu postavi - kaže kustos katedrale svetog Petra u Đakovu mons, Luka Strgar.

Škrabotine su se mogle vidjeti i u Noći muzeja, prošlog petka, kada je i kripta za potrebe programa obližnjeg Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorila vrata za posjetitelje kako bi pogledali krajem listopada prošle godine postavljenu izložbu "Sakralna kiparska djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević", iz Zagreba, koja obuhvaća 107 djela, većinom raspela i likova svetaca, radove čak 43 hrvatska umjetnika, poput Rudolfa Valdeca, Vanje Radauša i drugih. I dok je autor izložbe Milan Bešlić pod svodovima kripte postavio kiparska djela u bronci, aluminiju, keramici i drugim materijalima, pojedinci su "postavili" svoje autograme, datume posjeta kripti, i sl. Pošteđen od šaranja nije ostao čak ni grob biskupa Strossmayera, u centralnom dijelu kripte, inače rad kipara Rudolfa Valdeca.

Prije te izložbe, prošle je godine bila postavljena izložba Kuzme Kovačića. Imati izložbu u kripti đakovačke katedrale velika je čast i dosad su ju pod njezinim svodovima imali rijetki umjetnici.

Suzana Župan
Šaraju i drugdje po prvostolnici sv. Petra
Kripta je prostor u kojem se biskupu Josipu Jurju Strossmayeru ispred njegove grobnice poklone brojne delegacije, pa i one inozemne te polože vijenac. Posljednji je u njoj, 2003. godine, pokopan umirovljeni đakovački i srijemski biskup Ćiril Kos. Najstariji Đakovčani pamte i kako je kripta bila sigurno sklonište u vrijeme Drugog svjetskog rata od bombardiranja. Sada, u mirnodopskom vremenu, taj autentični prostor, kojemu svečani, dostojanstveni ugođaj daju i svodovi, rasvjeta, u službi je i kulture. No ne treba biti i u službi šaranja i vandalizma. Pojedinci šaraju i po stupovima na ulaznim portalima prvostolnice, kao i u njezinoj unutrašnjosti. Kustos đakovačke katedrale svetog Petra mons. Luka Strgar kaže kako se u kriptu postavljaju izložbe čiji su postavi, izlošci od materijala koji su otporni na temperaturne i druge prilike, specifični za takve prostore prostore.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike