Zdravlje
DIJETA: POVRATAK U FORMU

Kilograme je najbolje gubiti sporo i postupno
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Izbjegavajte kasne noćne obroke jer je manje vjerojatno da će metabolizam izgorjeti kalorije

U borbu s viškom kilograma morate krenuti odlučno i dobro pripremljeni. Korisno je u vrijeme dijete voditi dnevnik. Zapišite sve što pojedete, što ste radili u vrijeme kada ste krenuli jesti, kakvo vam je bilo raspoloženje. Ti vam podatci govore o situacijama koje vas dovode u iskušenje za jelom i mogu vam pomoći da promijenite loše navike. Kad glad napadne, pričekajte desetak minuta prije nego što počnete jesti i vidite je li možda ta žudnja prošla.



Ostvarivi ciljevi


Postavite si ostvarive ciljeve. Nemojte kazati, primjerice: "Želim skinuti 20 kilograma." Umjesto toga kažite: "Ovog mjeseca želim smršavjeti dva kilograma." Pijte dosta vode jer pijenje vode prije jela oslabljuje apetit, dajući osjećaj punoće.

Izbjegavajte dugotrajna večernja gledanja televizije. Osobe koje dugo vremena gledaju televiziju imaju sklonost debljanju. Jedenje zamijenite nekom aktivnošću. Kad se pojavi žudnja za hranom, prošećite se po svom naselju, počnite pospremati stan ili pođite na rekreaciju. Ako ste kasnonoćni jedač, prije spavanja pojedite krišku kruha kako biste smanjili nagon za jelom. Držite pokraj kreveta krišku naranče ili čašu vode kako biste smirili muke od gladi koje vas probude noću. Ako poželite nešto slatko, pojedite malu količinu voća ili popijte malo soka - pomoći će da izdržite krizu. Jedite hranu iz sivih, zelenih ili smeđih tanjura. Studije pokazuju da te boje čine da se jede manje. Stavite na hladnjak svoju sliku iz "najboljih dana" (ili neke druge osobe čijoj se liniji divite) da bi vam pred očima stalno bilo nešto stvarno, što je vrijedno truda. Nemojte ići u kupnju kad ste gladni. Kupit ćete više hrane koja deblja. Neka vam uvijek bude pri ruci dovoljno sirovog povrća ili kokica. Oni imaju visok sadržaj vlaknastih komponenata koje daju osjećaj punoće i ublažavaju apetit. Uvijek ostavite na tanjuru nešto hrane. To je dobar znak da se možete zaustaviti u jelu kad god želite, a ne tek kad je tanjur potpuno prazan.

Nemojte lišiti sebe nekih namirnica. Ako uzimate premalo kalorija ili napuštate svoju omiljenu hranu, loše ćete se osjećati i to vas može natjerati da se ponovno vratite navikama prekomjernog jedenja. Možete slobodno uzeti sladoled, ali malo. Budite zadovoljni sporijim gubitkom težine. Zapamtite, ako je gubite sporo i postupno, manja je vjerojatnost da ćete je dobiti natrag.

Manji tanjuri


Uvijek jedite za stolom, nikad pred televizorom ili uz radio. Koncentrirajte se na to da jedete polako i da uživate u svakom zalogaju. Svaki zalogaj žvačite 10-20 puta - brojite! Prvo pojedite salatu (s niskokaloričnim začinom), što će ublažiti apetit prije glavnog jela. Ako vas uobičajeni put vašeg svakodnevnog kretanja vodi previše blizu neke privlačne i izazovne slastičarnice ili pokraj prodavača hot-doga ili mirisnih svježih peciva, pronađite neki put “koji ne deblja”. Upotrebljavajte manje tanjure nego što su standardni. Nemojte nikada preskakati obroke, posebno ne doručak. Programirajte sve svoje obroke u regularnim intervalima tako da ne ogladnite između obroka. Spavajte dovoljno - ali ne previše. Planirajte unaprijed svoje obroke. Znajte što ćete jesti sutra i cijelog tjedna. Izbjegavajte kasne noćne obroke. To je vrijeme kad je manje vjerojatno da će vaš metabolizam izgorjeti sve kalorije. Ispitivanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju 2000 kalorija ujutro izgube više tjelesne težine nego oni koji konzumiraju jednaku količinu kalorija noću.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike