Osijek
EDUKATIVNA RADIONICA “ŠTO NAKON EFOS-A?”

Savjet: Karijera se stvara
još u vrijeme studiranja
Objavljeno 19. siječnja, 2023.
Cilj je panela smanjiti zabrinutost studenata koji uskoro izlaze na tržište rada

Ako se dogodi da odmah nakon završetka fakulteta ne možete do posla u struci, ne očajavajte, radite bilo što i bilo gdje. Nemojte čekati samo posao u struci, bolje je raditi, bez obzira na diplomu i akademsko zvanje, i u skladištu nego ne raditi ništa. Jer i time stječete naviku dolaska na posao, netko vidi da ste dovoljno odgovorni i to može biti prvi korak prema približavanju poslu u struci. To je samo jedna od poruka koja je u četvrtak na Ekonomskom fakultetu upućena studentima završnih godina studija (i ne samo tog fakulteta).



Ondje je održana zanimljiva panel-rasprava, edukacija za studente "Što nakon EFOS-a? Iskustva iz prve ruke!", u organizaciji fakultetskog Ureda za karijerno savjetovanje i razvoj karijera.

- Cilj je panela da pokušamo smanjiti tu početnu zabrinutost naših studenata koji uskoro izlaze na tržište rada. Možda se brinu hoće li naći željeno zaposlenje, kako će teći taj proces selekcije, i upravo zbog toga smo odlučili pozvati naše bivše studente koji su završili fakultet prije tri do pet godina i koji su danas svi uspješni poslovni ljudi da im iz svoje perspektive kažu kako je tekao njihov karijerni put - rekao je uvodno doc. Dario Šebalj (Katedra za kvantitativne metode i informatiku), koji je moderirao panel.

Panelisti su bili Ana Serdarušić, Kristina Veseličić, Ivan Lukač, Dominik Vidaković i Lovro Oberan, svatko od njih uvodno je predstavio svoj poslovni put nakon diplome. Neki od njih sada već imaju svoju tvrtku, neki su zaposleni u renomiranim domaćim tvrtkama. Zajednička im je poruka koju su uputili studentima: Karijera se stvara već u vrijeme studija.

- Dok ste na fakultetu, osnovno je steći što više temeljnih znanja i vještina u teorijskom smislu, a ovakvi paneli, na kojima gostuju sudionici realnog sektora, dobra su polazišna točka da se poboljšaju te vještine, da se nešto čuje iz realnog sektora, a to je poslije itetako svrhovito - istaknuo je Oberan.

- Po stjecanju diplome samo sam nastavila raditi posao koji sam započela na trećoj godini fakulteta. Imala sam tada priliku surađivati s Donnom Vekić, vezano uz marketing i PR, i tu je krenuo moj put, na čemu sam joj zahvalna. Kada sm krenula na fakultet, moja je postavka bila da ću koliko god treba raditi i umirati tih pet godina da mi poslije bude bolje. I tako je i bilo, često sam bila na ovakvim panelima i gostujućim predavanjima. To mi je donijelo poznanstva i iskustava iz prve ruke, a uz redovita predavanja to je nešto što je nužno, pogotovo za našu struku - istaknula je Veseličić. Danas radi u Zagrebu, u tvrtki u kojoj upravlja svim online i offline dijelovima marketinga.

Među onima koji su sa zanimanjem slušali iskustva panelista bio je i Bruno Radovanović, student četvrte godine.

- Zahvaljujući tome što već neko vrijeme na fakultetu imamo dosta opcija za stručne prakse, poprilično je manje neizvjesnosti što će bi s nama po završetku studija - otkriva taj student.

Dario Kuštro
BRZO DO POSLA
Ekonomski je fakultet prije nekoliko godina proveo istraživanje prema kojemu se pokazalo kako je 98 posto bivših studenta zaposleno, te da su, prosječno, do posla došli u prvih šest mjeseci. “Međutim, iz našeg današnjeg iskustva i razgovora sa studentima koji su nedavno završili EFOS, manje-više svi oni nađu posao odmah kada završe studij. Neki od njih, ako su aktivniji na fakultetu, imaju posao i prije stjecanja diplome. To su studenti koji su se iskazali svojim radom i zalaganjem. Tako da mogu reći da je situacija danas vrlo dobra za studente, i oni načelno nemaju problema s nalaženjem zaposlenja”, rekao je docent Dario Šebalj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike