Regija
JEDAN OD DJECI NAJOMILJENIJIH BLAGDANA

Sveti Nikola bez Krampusa posjetio mališane u Slatini
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Kako su sv. Nikolu dočekali mališani u slatinskim crkvama i dječjim vrtićima

SLATINA

Sveti Nikola ni ove godine nije iznevjerio višestoljetnu tradiciju darivanja. U slatinske župne crkve stigao je kako bi najmlađima uručio darove što su ih pripremile župe sv. Josipa i bl. Ivana Merza.

U župnoj crkvi bl. Ivana Merza bio je nakon zornice koju je služio preč. Nikola Jušić. On je u propovijedi naglasio kako je danas u svijetu previše škrtosti, umišljenosti, sebičnosti i pohlepe, te poželio da Crkva i vjernici međusobnom darežljivošću grade novi svijet. Zaželjevši dobrodošlicu sv. Nikoli zahvalio mu se što ga ni kiša nije omela te je stigao doći darivati ovu dobru dječicu koja bi, kako je rekao, trebala biti dobra svakoga dana, a osobito danas na blagdan sv. Nikole.

– Sjetimo se da je dobrota jedna od Božjih vrlina. Hvala ti, sv. Nikola, što taj Božji dar pokazuješ svima nama. Koliko god ljudi bili zločesti, najmanji dar, najmanji znak dobrote osvaja srca, a ti kroz tolika stoljeća pokazuješ kako je dobrota velika, – zaključio je preč. Nikola Jušić, kome su brojni župljani čestitali imendan.

U župnoj crkvi sv. Josipa velikom broju okupljene djece obratio se župnik preč. Dragan Hrgić, rekavši da sa sv. Nikolom ne dolazi Krampus jer su svi bili jako dobri.

– Donio sam vam poklone, ali oni su drukčiji od svih ostalih poklona. U ovima nema slatkiša, nema igračaka, oni su puni poniznosti, poslušnosti, ljubavi, trpljenja, dobrote, i ja se nadam da ćete sve to dijeliti među sobom. To je Isus meni dao da vam donesem i poručuje vam da vas jako voli i da dolazi radi vas. Kažu da sam se umorio, ali činiti dobre stvari zapravo ne umara, to je najlakše. – rekao je sv. Nikola u župnoj crkvi sv. Josipa.

Osim velikog broja mališana koje su doveli roditelji, po svoje poklone došli su sv. Nikoli i učenici jednog razreda OŠ Josipa Kozarca. Dovela ih je njihova vjeroučiteljica časna Nives, i upravo su tu najbolje naučili što je dobrota, dobročinstvo, razumijevanje i ljubav. Za dobivene darove zahvalili su pjesmom i molitvom.    

Blagdan Sv. Nikole, djeci jedan je od najomiljenijih blagdana, u Dječjem vrtiću Suncokret protekao je u veselju, pjesmi i plesu. Djecu su posjetili brojni gosti s rukama prepunim poklonima. Gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić darivali su im didaktičke slikovnice, članice Zajednice žena "Katarina Zrinski" slatkiše, a i sveti Nikola donio je prigodne darove. U veseloj i opuštenoj atmosferi razgovaralo se o poklonima i Adventu u Slatini, a nezaobilazna tema bilo je i Svjetsko nogometno prvenstvo. Nakon programa koji su djeca izvela pred gostima, ravnateljica Snježana Dupan Lovrić svima je poželjela sretan Božić i uspješnu novu 2023. godinu, te se zahvalila gostima koji su djeci uljepšali ovaj blagdan.

Dakako, sv. Nikola nije zaboravio ni mališane u Dječjem vrtiću Zeko. Obišao je sve jasličke i vrtićke skupine i sve polaznike razveselio prigodnim darovima, a darove su donijele i članice slatinske Udruge žena „Katarina Zrinski“ te gradonačelnik Ostrošić i njegov zamjenik Nikolić.

Blagdanskom raspoloženju pridonijeli su i polaznici Glazbene škole Milka Kelemena svojim programom, a sve ih je pozdravila i zahvalila im ravnateljica DV Zeko Danka Gojić-Kajzer.

 

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike