Kultura
14. SUSRET HRVATSKOGA DUHOVNOGA KNJIŽEVNOGA STVARALAŠTVA "STJEPAN KRANJČIĆ"

U Slavoniju idu nagrade za poeziju i putopise
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Na natječaj se javilo 135 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije s ukupno 205 književnih radova
Na 14. Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" u subotu navečer u Križevcima su dodijeljene nagrade, a među nagrađenima je i Tomislav Žigmanov, ministar u Vladi Republike Srbije, te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova "Istini u pohode". Riječ je o jedinom nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami, izvijestila je u nedjelju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić".

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Draženu Bosu iz Zagreba za pjesmu "Anđeosko pozdravljenje", druga nagrada Nikši Krpetiću iz Splita za pjesmu "Krstiteljev pladanj", a treća nagrada Petru Elezu iz Vukovara za pjesmu "Slovo o istini". U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Milivoju Pašičeku iz Zagreba za priču "Ak negdo vse zna, Bog to zna", druga nagrada Tomislavu Žigmanovu iz Subotice u Republici Srbiji za priču "Lajčina prazna putna torba", a treća nagrada Lajči Perušiću iz Zagreba za priču "Ukradena dolina". Tomislav Žigmanov prvi je ministar koji je osvojio nagradu na dosadašnjim "Književnim Kranjčićima".

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Tiboru Martanu iz Novoga Marofa za putopis "Pustinjak na Gori", druga nagrada dodijeljena je Nevenu Drozdeku iz Zagreba za putopis "Tragom hrvatskih isusovaca", a treća nagrada Veseli Dujmić iz Splita za priču "Putovima istine". U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej "Kad je povlačio krug na licu bezdana", druga je dodijeljena Igoru Šipiću iz Splita za esej "Pute laze pizon dubli tovari", a treća nagrada Mirku Ćuriću iz Đakova za esej "Carstvo istine". U žanru monodrame prva je nagrada pripala Tei Agejev iz Zagreba za rad "Jasna slika ljubavi", druga Stjepanu Škvorcu iz Belice za monodramu "Moji anđeli", a treća Alojzu Pavloviću iz Zadra za rad "Ne ubij!".

Svečanost je počela u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u župnom kompleksu sv. Ane. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" doc. dr. sc. Tanja Baran, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda prof. dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen istini te predstavio zbornik izabranih književnih radova "Istini u pohode". Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju više svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, dva dana uoči 104. obljetnice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, predvodio križevački grkokatolički biskup mons. Milan Stipić. Nakon mise održan je književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Dunja Rebić uz korepeticiju Darka Golubića.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2022., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Sanja Nikčević i Anđelko Katanec sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku, navodi se, među ostalim, u priopćenju s 14. "Književnog Kranjčića".

Na natječaj se javilo 135 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije s ukupno 205 književnih radova (113 pjesama, 46 kratkih priča, 10 putopisa, 21 esej i 15 monodrama). Od pristiglih radova, 35 je radova (16 pjesama, 7 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame) objavljeno u književnom zborniku "Istini u pohode", a 15 je radova agrađeno. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike