Kultura
NOVA KNJIGA VLADE OBADA

Pripovijetke o putu prema kraju, ali i očuvanju planeta
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
U vlastitoj nakladi priređivača Damira Obada, koji je knjigu publicirao kao rođendanski poklon

Dunave, između zemlje i neba, kome pripadaš? Tamo sprijeda na ustreptalom obzorju više nema linija razdioba; rijeka utječe u okrilje nebesa. A i ona se kreću, putuju s oblacima, čas uzvodno, čas nizvodno. Naš čamac je izgubio pravac, plovi nasumce kroz svjetlost i vodu. Mi putujemo: odnekud, nekamo. - ulomak je to iz nove knjige Vlade Obada "Šapat Dunava", predstavljene u Klubu knjižare Nova u Osijeku.


Vlado Obad (Valpovo, 1949.), cijenjeni je germanist i publicist, umirovljeni profesor osječkog Filozofskog fakulteta i svjetski putnik. U zadnje je vrijeme daleka putovanja zamijenio osluškivanjem šapata Dunava i Drave, čemu možemo zahvaliti i ovu zbirku priča, objavljenu u vlastitoj nakladi priređivača Damira Obada, koji je, bez očevog znanja, knjigu publicirao kao rođendanski poklon. Djelo "Šapat Dunava" sastoji se od četiri pripovijetke - "Pismo nepoznatoj ženi", "Bunar bez vode", "Propuštena prilika" i "Šapat Dunava". Različitih su tema, no ponajprije riječ je, istaknuo je autor, o "putu prema kraju".

- Ovim sam književnim djelom prekoračio granice onoga čime sam se do sada bavio. Ne bih rekao da sam time postao književnik, niti to želim. Knjiga se dogodila slučajno, nehotice. U vrijeme koronakrize, kada smo bili osuđeni na izolaciju, bilo mi je teško provoditi vrijeme bez da nešto radim, pa sam, da bih dao smisao toj samoći, počeo pisati neke pripovijesti. Danas u Hrvatskoj ima jako mnogo osoba u poznoj dobi, o čemu se rijetko tko usudi pisati, međutim, moji su junaci otprilike mojih godina, pa istražujem kako se oni ponašaju. Najznačajnija je posljednja, naslovna pripovijetka. Ona je na neki način reportaža s jedne velike desetodnevne regate Dunavom, održane prije tri godine, ali nije samo putopis, nego je ujedno i književno promišljanje - rekao je Vlado Obad, koji je također i autor fotografija u knjizi (grafičko oblikovanje potpisuje Davor Rukovanjski).

Vlado Obad načima ne nužno popularne teme, poput starenja, prolaznosti i osjećaja kraja, ali isto tako i kritiku sasvim aktualnih fenomena, kao što je očuvanje našeg planeta. Sve je to uklopio u pripovijetke koje su vrlo raznovrsne, ali ih spajaju određeni segmenti čineći zbirku "Šapat Dunava" dovoljno homogenom. Iako su u pričama različiti protagonisti, uvijek je prisutan pripovjedački stav koji je djelomice humorističan i s određenom satirom gleda na svijet te nudi životnu retrospektivu, bila ona u prvom ili u trećem licu.

- Osim što je vrlo iskusan čitatelj, Vlado Obad sada se pokazao i kao itekako odvažan autor. On je iznimno vješt pripovjedač, užitak je čitati te pripovijetke, osobito ako znamo što je od svega toga biografski nadahnuto, jer on se jako vješto s time igra. Dakle, između fikcije i fakcije, između gotovo dokumentaristički orijentiranog i mašte kao takve, odnosno igranja s književnošću i s književnim zbiljama - rekla je doc. dr. sc. Stephanie Jug.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike