Crna kronika
PAS I NJEGOV VLASNIK IZGRIZENI U NAPADU U SL. BRODU

Novi napad opasnih pasa u Slavoniji
Objavljeno 7. listopada, 2022.
Dva psa napala su na ulici 59-godišnjaka i njegova psa u srijedu oko 19.30 u Slavonskom Brodu. Psi pasmina cane corso i američki stafordski terijer su bez nadzora 37-godišnje vlasnice preskočili ogradu dvorišta te napali i više puta ugrizli psa što ga je 59-godišnjak vodio na povodcu. U pokušaju da razdvoji pse, 59-godišnjaka je američki staford ugrizao za ruku. Policajci su 37-godišnjoj vlasnici pasa izdali obavezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te dostavljaju izvješće Veterinarskoj inspekciji, dok su ozlijeđenog 59-godišnjaka uputili na pružanje liječničke pomoći.

Domaću javnost prije dva tjedna posebno je uzbunila situacija kada je belgijski ovčar, koji se također smatra opasnom pasminom i ovo mu nije bio prvi napad na ljude, ispred osnovne škole u zagrebačkom Gornjem Vrapču napao učenike, pri čemu je jedan izgrizen po cijelom tijelu. Predloženim Pravilnikom o opasnim, moguće opasnim i psima iz nekontroliranog uzgoja, koji je Ministarstvo poljoprivrede stavilo na javno savjetovanje, određuju se opasan i moguće opasan pas te pas iz nekontroliranog uzgoja, a propisani su i uvjeti te način postupanja s njima, uvjeti njihova držanja i oni kojima mora udovoljiti njihov vlasnik.

Na listu opasnih pasa stavljeno je čak 30 pasmina (rotvajler, zatim njemački, belgijski, nizozemski, srednjoazijski i kavkaski ovčar, čehoslovački vučjak, doberman, njemački bokser, argentinska i bordoška doga, tosa, cane corso, engleski mastif, napuljski mastif, tibetski mastif, hovavart, šarplaninac, tornjak, aljaski malamut, sibirski haski, akita, američka akita, brazilska fila, kangal, rodezijski gonič, kanarski pas, crni ruski terijer, američki buli, američki buldog.

Ministarstvo predlaže i da stoji kako je opasan pas bilo koja jedinka koja je bez povoda napala čovjeka i nanijela mu ozljede ugrizom ili ga usmrtila ili bez povoda napala drugog psa i nanijela mu teške ozljede, usmrtila ga ili je uzgajana i/ili obučavana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom. Iz nekontroliranog uzgoja ili križanca navedenih pasmina iz nekontroliranog uzgoja vlasnik kao preventivnu mjeru mora osigurati njegovu trajnu sterilizaciju, najkasnije po navršavanju dobi od 10 mjeseci. S.Lacić/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike