Regija
ZBOG OSJETNOG POVEĆANJA TROŠKOVA

Županjcima od 1. siječnja skuplja voda
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Poskupljenje će se odnositi na cijelo distribucijsko područje Komunalca koje osim Županje obuhvaća i Štitar, Gradište i Bošnjake

Val poskupljenja prelijeva se i na cijene vode. Od 1. siječnja 2023. godine županjskim će slavinama teći skuplja voda, po svemu sudeći  u prosjeku za oko 60 posto. Najavio je to na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u srijedu poslijepodne, direktor Komunalca Domagoj Markovinović. Poskupljenje je, prema prvotnom planu, trebalo ići s 1. listopada, ali je prolongirano iz razloga što je Vlada RH uskočila s mjerama pomoći u dijelu podmirenja troškova električne energije  koje su, kako je ustvrdio, ipak malo drugačije nego što ih se prezentira.

Komunalac je do sada osjetno povećane troškove poslovanja uspio prebroditi sam, s unutarnjim rezervama, kako ne bi dodatno opteretio građane. Međutim, Vinkovački vodovod, od kojega  kupuju vodu, odlučio je osjetno podići cijenu. Stoga će i poskupljenje vode za krajnje potrošače na distribucijskom području županjskog Komunalca biti neminovno, jer cijena vodnih usluga mora biti na razini pokrića troškova isporučitelja.  Koliko će Županjcima biti veći računi,  ovisiti će o tome koliko će Vinkovački vodovod i kanalizacija poskupiti vodu Komunalcu. U prvome navratu plan im je bio  povećati cijenu s 1,15 kuna na 2,99 kuna za kubik, prije svega zbog osjetnog povećanja cijene električne energije, koja je jedan od važnijih troškova u poslovanju vodoopskrbnih poduzeća, ali i drugih troškova.

„U isto vrijeme struja je i nama poskupila, indeks bi bio 303 posto, iako imamo najpovoljniju cijenu u okolici jer smo na vrijeme produžili ugovor na četiri godine.  Na osnovu toga, kalkulacija je pokazala da bi poskupljenje vode bilo 60-ak posto. To neće biti do kraja godine, a točan iznos ovisit će tome kakvu će nam cijenu odrediti  Vinkovački vodovod“, zaključio je Markovinović.


Poskupljenje će se, kada do njega dođe, odnositi na sve dijelove računa, osim na naknade za Hrvatske vode. „Ide raspored po svim stavkama, s obzirom na to da električna energija utječe na svaki dio računa, i na prodaju vode, transport, pročišćavanje, na sve ostalo“, kazao je.
Inače, županjski Komunalac od Vinkovačkog vodovoda godišnje kupi 1,2 milijuna kubika vode.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Najčitanije iz rubrike