Regija
MIRIS KAVE U VINKOVCIMA

Zdravko Lovrić skuplja
mlinove za mljevenje
kave, najstariji je iz 1892.
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Mlinove rastavi do najmanjega dijela, sve očisti i sastavi da bi bili u funkciji

VINKOVCI - Izložba "Miris kave na stanu: stari mlinovi za kavu", postavljena u predvorju Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, izaziva veliku pozornost među Vinkovčanima, a kako i ne bi kada je poznati vinkovački kolekcionar Zdravko Lovrić tom prigodom izložio svojih 55 mlinova za kavu i još nekoliko posuđenih od prijatelja za koje drži da zavrjeđuju biti izloženi i predstavljeni javnosti. Zanimljivo je da su svi mlinci u funkciji.

Zdravku Lovriću zapravo je prva strast skupljanje papirnatog novca iz cijelog svijeta i bonova za hranu i piće svih vrsta, ali velika je i ljubav prema mlinovima za kavu.

- Kolekcionari se u svom hobiju susreću s puno toga, pa su se tako meni, uz novac i bonove, u jednom trenutku i mlinovi učinili izazovnima. Na sajmovima i buvljacima vidio sam da mlinovi nisu previše traženi, a ima ih doista raznih i svaki je drukčiji na svoj način. To me ponukalo da ih počnem skupljati, a svaki koji nabavim prvo rastavim do najmanjega dijela, sve očistim i ponovno sastavim kako bi bio u funkciji. Zatim tražim po katalozima, na internetu, koji je model, odakle je, koja je godina…

Tako da svaki mlin ima svoju osobnu iskaznicu u mojoj arhivi, gdje piše podrijetlo, godina proizvodnje, duljina, širina, visina, težina i neki opis, ako ga ima. Nakon toga mlin ide na policu – kaže Zdravko Lovrić i ponosno dodaje kako je u vrijednoj kolekciji najstariji Peugeotov mlin iz 1892., a najmlađi su oni iz 90-ih godina prošloga stoljeća.

Nabavljeni su na buvljacima po različitim cijenama, objašnjava vinkovački kolekcionar, i one se kreću od deset, dvadeset do nekoliko stotina kuna, a u antikvitetima i na društvenim mrežama ima ih i skupljih.


- Svaki novi mlin je novi izazov. Sve one malo običnije mlince već imam i svaki novi sada je već malo skuplji. Najviše sam za mlin platio nešto iznad 200 kuna, ali taj mesingani mlin proizveden u Austriji 1900. vrijedi puno više. No kada mlinovi dođu do mene, nema više prodaje. To je hobi i to su stvari koje idu na policu i ostaju u kolekciji – kaže Zdravko Lovrić, kojemu je najljepši mlin u kolekciji upravo taj mjedeni iz 1900.


- Bio je u dosta prljavom stanju i kada sam ga rastavio, cijeli dan proveo sam u poliranju. To čovjek stvarno mora voljeti da bi proveo čitav jedan dan u poliranju mlina za kavu. Meni je to veliko zadovoljstvo jer ispunio sam jedan dan, a mlin sam doveo do savršenstva. Uz taj, posebno su mi lijepa još dva. Jedan sam nabavio u Vinkovcima i to je čisti kovački rad, a pretpostavlja se da je negdje iz 1910. Drugi, koji sam dobio od prijatelja, težak je 5,6 kilograma, čisti gus, jako velik mlin. Zanimljivi su mi i zidni mlinovi, ali kada bih birao tri top-mlina iz kolekcije, to bi bila ova tri - kaže Zdravko Lovrić.

Želja mu je da što više vrijednih predmeta iz Vinkovaca i najistočnije županije ostane ovdje i da ne završe kod drugih kolekcionara. Zato je i osnovan Klub kolekcionara Valens Vinkovci, čiji je Lovrić član, osnivač i tajnik.

Miroslav Flego

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike