Sport
PRAVNI OKRŠAJ NA VIDIKU

NK Osijek ne želi bez
borbe isplatiti Bjelicu
Objavljeno 2. rujna, 2022.
Klub smatra kako ima argumente za jednostrani raskid ugovora i to bez plaćanja naknade

Nenad Bjelica napustio je Gradski vrt, ali njegov duh mogao bi još jedno vrijeme lebdjeti hodnicima stadiona koji će NK Osijek uskoro zamijeniti modernim zdanjem na Pampasu.



Prekid suradnje između osječkog kluba i dojučerašnjeg sportskog direktora i trenera dogodio se iznenada, u posljednjoj godini Bjeličinog ugovora, a kako stvari stoje "repovi" će se vući određeno vrijeme. Kaže se "završava se loše, jer se u protivnom ne bi ni završavalo", ali pred Osijekom i Bjelicom je, čini se, ozbiljna pravna borba. Naime, po slovu ugovora NK Osijek je Nenadu dužan isplatiti otpremninu, jer je isti raskinut jednostrano, ali u svemu postoji jedna mala caka na koju je klub odlučio pokušati iskoristiti. NK Osijek pozvao se na Pravilnik o statusu trenera HNS-a, članak 9. stavak 1, koji kaže: "Kad postoji opravdani razlog svaka strana može raskinuti ugovor bez plaćanja naknade". Klub smatra kako ima dovoljno jako obrazloženje da se može pozvati na taj paragraf koje je opravdao time što je Nenad Bjelica na određeni način opstruirao normalno funkcioniranje kluba, jer je odbijao izravnu komunikaciju s članom Uprave Vladimirom Čoharom, koji obavlja i ulogu klupskog direktora te da je neprimjerenim medijskim istupima u kojima je otvoreno kritizirao rad klupskog čelništva, nanio ozbiljnu štetu ugledu NK Osijek. Zbog navedenog, smatraju u Gradskom vrtu kako su imali mogućnost na jednostrani raskid ugovora bez obveze plaćanja otpremnine. Naravno, iz Bjeličine perspektive to uopće ne izgleda tako, pa je vrlo izvjesno kako slijedi teška pravna bitka koja bi vrlo lako svoj epilog mogla dobiti pred Arbitražnom komisijom HNS-a. Dakle, NK Osijek ipak neće bez borbe Bjelici isplatiti pozamašnu otpremninu, ali niti se Nenad nema namjeru lako predati u tom slučaju. Ta će borba biti samo klimaks loših odnosa koji su vladali na relaciji Uprava - Bjelica još od proljeća, kada je Nenad prvi put javno kritizirao rad klupskog čelništva. Od tog trenutka svakim danom odnosi su postajali sve napetiji i uopće nema dvojbe kako su bili teret normalnom funkcioniranju kluba. Sad ostaje na pravnicima da utvrde jesu li argumenti koje je iznio NK Osijek bili opravdani razlog za jednostrani raskid ugovora na Bjeličinu štetu.

Mala je vjerojatnost kako će se do rješenja doći u izravnim razgovorima kluba i Bjeličinih pravnih zastupnika, jer će se obje strane "čvrsto ukopati" braneći svoja stajališta, pa će taj vrući krumpir, prije ili kasnije, gotovo sigurno doći u ruke članovima Arbitražne komisije HNS-a.

Dalibor Keler
NIZ ZAKASNJELIH ODLUKA
Čudne su se stvari događale u NK Osijek unatrag četiri i pol mjeseca. Sve je počelo Bjeličinom javnom kritikom rada klupske Uprave, na što je reakcija čelnika bila prilično mlitava. Istina, u šturom priopćenju glavni sponzor kluba Lőrinc Mészáros stao je na stranu Uprave, a Bjelica je to doživio kao šamar. Bilo je za očekivati kako će na koncu prošle sezone doći do razlaza, jer je bilo vidljivo kako kod Bjelice više nema pravog zanosa, no nije se dogodilo i to je bila prva i najveća pogreška. Kao posljedica toga stigla su rezultatska posrtanja i sramotno ispadanje od Kizilžara, ali klupsko rukovodstvo je i tada progledalo Bjelici kroz prste, a koji tjedan kasnije čak su mu dali punu podršku u radu. No, samo dva tjedna kasnije stigao je neočekivani otkaz Bjelici koji je pokrenuo lavinu događaja u kojoj se klub trenutačno nalazi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike