Novosti
PREMIJER KAŽE DA ĆE VLADA INTERVENIRATI OVISNO O POTREBAMA

Plenković: Signal za optimizam su sjajna fiskalizacija i turistička sezona
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Rijeci da Vlada još nema mjere protiv energetske krize, a čim počne raditi, sagledat će situaciju i ovisno o potrebama intervenirati, dodavši da je signal za optimizam sjajna fiskalizacija i ovogodišnja turistička sezona.



- Unatoč svim okolnostima imamo sjajnu turističku sezonu - rekao je novinarima premijer nakon mise u povodu blagdana Velike Gospe koju je u Svetištu Majke Božje Trsatske predvodio provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Milan Krišto. Premijer je kazao da su prihodi sjajni, kao i fiskalizacija, koja je veća nego lani, ocijenivši da je to signal za optimizam, za rast BDP-a i za mogućnost Vlade da djeluje u situacijama koje su izazvane nekim vanjskim čimbenicima.

Hrvatska je, prema njegovim riječima, dosad ostvarila 12,7 milijuna dolazaka turista i 70 milijuna noćenja, što čini od 90 do 96 posto rezultata iz rekordne 2019. godine. Dodao je kako i Hrvatska narodna banka procjenjuje da ćemo imati veće prihode od stranih turista nego što je bilo te rekordne godine. Upitan za energetsku situaciju te ima li već nekih mjera na stolu, rekao je da nema, kako je vrijeme godišnjih odmora te da se kao i svi ostali spremaju za jesen, u smislu energetskih tema i fiskalnog kapaciteta za različite vrste intervencija. Napomenuo je da je Vlada u prošlih šest godina uvijek intervenirala u korist hrvatskih građana, poduzetnika i najugroženijih skupina te dodao da će Vlada čim počne raditi, sagledati situaciju te potom, ovisno o potrebama, intervenirati.

Premijer je novinarima odgovorio kako ne vjeruje da je odlazak bivšeg ministra financija Zdravka Marića iz Vlade povezan s podizanjem optužnice protiv riječkih poduzetnika Mirka i Blaža Pavičića, koje se tereti za utaju 2,7 milijuna kuna poreza, a na njihovoj je jahti Marić lani ljetovao. Upitan je li neobičan tajming optužnice, rekao je da ne zna, ne poznaje te osobe, da do lani nije čuo za njih, a ne zna ni o detaljima te ne vjeruje da to ima veze s odlaskom bivšeg ministra financija. Govoreći o protupožarnoj sezoni, rekao je da je ova godina bila jako teška, te da je od siječnja do danas bilo više od sedam tisuća požara, a lani ih je bilo četiri tisuće. Naglasio je da je godina izrazito sušna, s puno vjetra, ali treba utvrditi i je li bilo podmetnutih požara. Rekao je da imamo pet kanadera koji su posve funkcionalno spremni, četiri air traktora, a za pilote da su napravili herojski posao tijekom ljeta. Za proces nabavljanja dodatna dva kanadera rekao je da je bilo problema jer je proizvođač bio zastao s njihovom proizvodnjom.

Vezano uz rat u Ukrajini, kojemu se ne vidi kraja, te velike suše, premijer je rekao da će to sigurno imati svoga učinka, no da ćemo, kako smo prošli dosadašnje, proći i sve situacije pred nama. Zasad, prema njegovim riječima, nema problema, a jedina situacija bila je ona s vodom u Istri, ali nije bilo problema s energentima. O slučaju uhićenog Hrvata u Ukrajini, kojemu počinje suđenje od separatista, kazao je da je takva vrsta suđenja neprihvatljiva. I dalje ćemo se boriti za njega, ali on je na okupiranom području, dodao je.

Naglasio je također da se podzemno skladište plina Okoli puni prema planu. Trenutno nema nikakvih problema. "To će sve biti spremno u varijantama koje smo dosad planirali i koje možemo. A što se tiče ušteda energenata, mi smo već prije mjesec dana izišli s preporukama. Preporučujemo svima da ih se pridržavaju. Mislim da je ovo vrijeme općedruštvene odgovornosti", rekao je Plenković. Hina
BILO JE PREVIŠE KAŠNJENJA u ZTC-u
O stanju u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) Plenković kaže da oni koji su radili za drugog poslodavca dok su bili na bolovanju sigurno tamo neće nastaviti raditi. Nakon sezone će, dodao je, napraviti rezime, pa će donositi odluke, a smatra da je bilo previše kašnjenja.

Upitan zašto se ne naručuje lijek Paxlovid, namijenjen oboljelima od koronavirusa, hrvatski premijer je rekao da sada imamo osam lijekova koji su nabavljeni, odobreni i daju se pacijentima. Dodao je da mora vidjeti s resornim ministrom, čuti je li taj lijek prošao sve procedure na europskoj, hrvatskoj i na razini nabave te da će o tome govoriti ministar i Hrvatski zavod za zadravstveno osiguranje.

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

Najčitanije iz rubrike