Crna kronika
LAŽNI PRODAVAČ DRVA POKRAO DVIJE ŽENE NA PODRUČJU ĐAKOVA

Policija: Ne otvarajte vratani
policajcima dok vam
ne pokažu službenu ispravu
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
Preporuke građanima su i da se ne žure, odnosno da si uzmu vremena i dobro provjere tko želi ući u njihov dom

​Dovršenim kriminalističkim istraživanjem đakovačkih policajaca utvrđena je osnovana sumnja da je 28-godišnjak počinio kazneno djelo "prijevara" i "teška krađa".



Naime, 28-godišnjak je krajem svibnja došao kod 74-godišnjakinje u Drenje te ju zatražio unaprijed novac prije negoli joj doveze drva za ogrjev. Žena nije posumnjala da se radi o prevarantu te mu je dala 3200 kuna, a drva nije dobila. Lažni prodavač drva krajem srpnja došao je i u obiteljsku kuću 82-godišnjakinje te joj ponudio drva. Potom ju je zatražio čašu vode i iskoristio njezinu odsutnost te joj ukrao novac. Vlasnica ga je pokušala zaustaviti, no drski kradljivac je pobjegao sa 600 kuna. Mladi prevarant je uhićen i protiv njega slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

O dvije prijevare u srijedu je izvijestila i zagrebačka policija. Na tom je području, između 23. srpnja i 3. kolovoza, u Novom Zagrebu, 38-godišnjak u više navrata uplatio nekoliko stotina tisuća kuna za kupnju vozila, koje je prevarant lažno oglasio na internetu. U ponedjeljak je, nakon prethodnog telefonskog poziva nepoznate ženske osobe koja se lažno predstavila 80-godišnjakinji kao zaposlenica banke, starica podigla novac s računa i predala ga nepoznatoj ženskoj osobi.

Policija upozorava građane da budu oprezni s "nepoznatim gostima", pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi "najavili" svoj dolazak.

- Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta i slično). Ako sumnjate na osobe koje vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite ih i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku - poručuju iz policije.

Preporuke građanima su i da se ne žure, odnosno da si uzmu vremena i dobro provjere tko želi ući u njihov dom. Ne dajte se, kažu, impresionirati odlučnim nastupom, titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću, ili dobrom prilikom za kupnju. "Zatražite na uvid dokument s fotografijom, ili službenu iskaznicu i to provjerite kroz "špijunku", ili s otvorenim vratima, ali obvezno uz korištenje sigurnosnog lanca. Ako, unatoč vašem odbijanju, nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju", neki su od savjeta iz policije. S.Lacić
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

Najčitanije iz rubrike