Kultura
MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2023.
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Ministarstvo kulture i medija raspisalo je javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2023. godini, a dodjeljivat će se autorima za književno-umjetnički rad i prijevode na hrvatski jezik djela koja čine opća kulturna dostignuća. Pravo podnošenja ponuda na javni poziv imaju fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske.

Dodjeljivat će se godišnje potpore u pojedinačnom iznosu od 84.000 kuna, polugodišnje potpore u pojedinačnom iznosu od 42.000 kuna i tromjesečne potpore u iznosu od 21.000 kuna. Potpore će se autorima isplaćivati u mjesečnim obrocima od 7000 kuna. Autori se nemaju pravo prijaviti na javni poziv za poticanje književnoga stvaralaštva prije nego što bude objavljena knjiga za koju su posljednji put iskoristili ovu potporu ako je Ministarstvo kulture i medija nakladniku već odobrilo potporu za izdavanje prijavljenog naslova ili ako se nakladnik prijavljuje za potporu izdavanju toga djela u istoj godini. Uz e-prijavnicu, kratki životopis i bibliografiju, autori su dužni dostaviti detaljan opis projekta – sinopsis, ogledni arak i dvije potpisane recenzije prijavljenoga autorskog projekta.

Recenzenti moraju biti relevantni stručnjaci za navedena područja, i to književni kritičar ili teoretičar te urednik ili izdavač. Prijava s kompletnom dokumentacijom (ogledni arak i sinopsis, životopis i bibliografija te dvije recenzije) podnosi se isključivo elektronički, preko sustava ePrijavnica. Sinopsis i ogledni arak u nazivu i tijelu teksta ne smiju sadržavati ime autora zbog prvog dijela procesa vrednovanja, koji se odvija anonimno. Recenzije moraju biti potpisane. Autori koji se ponovno prijavljuju moraju uz svoju prijavu dostaviti primjerak objavljene knjige za koju su posljednji put iskoristili potporu za poticanje književnog stvaralaštva ako je već nisu dostavili Ministarstvu kulture i medija.

Sve u roku pristigle prijave s potpunom dokumentacijom razmotrit će posebno formirano povjerenstvo te uputiti prijedlog ministrici, koja će donijeti odluku o dodjeli potpora autorima. S korisnikom potpore za poticanje književnoga stvaralaštva sklopit će se ugovor kojim će se urediti prava i obveze autora i Ministarstva. Nepotpune prijave te prijave pristigle izvan roka neće se razmatrati. Prijave na ovaj javni poziv mogu se podnositi od dana objave do 15. rujna 2022. H
Možda ste propustili...

U MUZEJU STAROGA GRADA

Plančićeva djela na Hvaru

DUBROVAČKE LJETNE IGRE U ČAST 750. GODINA STATUTA GRADA

Liber Statutorum Civitatis Ragusii

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZATVORENO 68. SPLITSKO LJETO

Balet "Veliki Gatsby" i dodjela nagrade Judita

2

U MUZEJU STAROGA GRADA

Plančićeva djela na Hvaru

3

DUBROVAČKE LJETNE IGRE U ČAST 750. GODINA STATUTA GRADA

Liber Statutorum Civitatis Ragusii