Sport
U23 HRVATSKA 3X3 REPREZENTACIJA

Na Trgu Ante Starčevića u Osijeku brzo traženje forme za Mediteranske igre
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Igraju se ovog ljeta diljem Lijepe Naše košarkaški PRO 3x3 turniri. Otvoreno prvenstvo Hrvatske stiglo je i u slavonske gradove, igralo se u tri destinacije, a nakon Vukovara i Vinkovaca, prošle subote odigrana je i završnica u Osijeku, koji je pohodila i U23 reprezentacija Hrvatske. Pod vodstvom izbornika Hrvoja Marina, naši su reprezentativci stigli do finala, gdje je slavio ipak kvalitetniji i iskusniji protivnik (Aluplastik Živinice). No izbornik nije bio nezadovoljan.

- Okupili smo se dva dana prije početka turnira. Stigli smo u Osijek kako bismo se što bolje u kratkom vremenu pripremili za Mediteranske igre. Izgubili smo jednu utakmicu, istina, posljednju za naslov, ali sam zadovoljan kako su momci odradili turnir. I ne samo to, sjajno rade i na treningu, stoga vjerujem da imaju potencijal za daljnji napredak, koji bih volio vidjeti već u Alžiru - kaže Hrvoje Marin, koji je jedan od pionira košarke 3 na 3. Još 2009. počela je njegova haklerska priča, sa splitskom ekipom Statist osvajao je streetball turnire u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica, a najviše je odjeknuo rezultat iz 2012. godine, kada su Splićani bili svjetski viceprvaci. Ipak, u sportu koji je od Tokija u olimpijskom programu, Hrvatska trenutno ne igra zapaženiju ulogu, ali to ne znači da uskoro ne bi mogla.

- Prije četiri godine imenovan sam koordinatorom 3x3 u HKS-u, koji daje kvalitetnu podršku i sve više ulaže. Počeli smo odlično, ali onda je nastupila korona, tako da je ovo neki novi početak. Nije lagan, puno je posla, ali vjerujem da možemo napraviti željeni iskorak. Naravno, najveći cilj i želja je nastupiti na Olimpijskim igrama, a bodovi se za odlazak na njih skupljaju nastupima na profiturnirima. Ne znam koliko je realno da ćemo vidjeti Pariz, ali tamo 2028. u Los Angelesu svakako bismo se htjeli pojaviti - priželjkuje izbornik svih hrvatskih haklerskih selekcija. Prema FIBA 3x3, to su seniorska, U23, U21, U17 i U18, koja uz dvije najstarije kategorije ima i nastupe na svjetskim prvenstvima.

Ova generacija, rođena 1999. i mlađi, koju smo mogli vidjeti na Trgu Ante Starčevića, nakon sedam dana u Osijeku ipak kreće na Igre, one Mediteranske. Pod hrvatskom zastavom je splitski trojac Ivan Vrgoč (kapetan), Mario Rajčić i Luka Radoš te Zagrepčanin Ivan Nakić Vojnović. Taj je kvartet spreman za međunarodnu premijeru.

- Ne znam što možemo očekivati, jer vrijeme nam nije bilo saveznik. Prve utakmice igramo 30. lipnja protiv Grčke i Tunisa, a dan poslije zatvaramo grupnu fazu protiv Egipta. Za prolaz u četvrtfinale treba biti među dvije prvoplasirane selekcije. Cilj je proći skupinu, a nastupi u Osijeku daju mi pravo na umjereni optimizam, ali treba vidjeti i kakva je konkurencija - naglašava Hrvoje Marin, koji je sa svojim pulenima nakon boravka u Osijeku krenuo u mediteransku avanturu. N. Benčina
Možda ste propustili...

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

Najčitanije iz rubrike