Regija
VINKOVAČKI CRJEPAR SLAVI STOTI ROĐENDAN

Izložbe portreta radnika
Dilja i terakote u Meraji
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
Vinkovački Dilj, kao malo koja tvrtka, pomaže kulturne institucije i priredbe
VINKOVCI - U ovoj, 2022. godini, brojnim kulturnim i društvenim događanjima najveći hrvatski proizvođač crijepa Dilj d.o.o., proslavlja 100 godina proizvodnje crijepa u Vinkovcima te 100 godina rada tvrtke koja danas posluje kao dio korporacije Nexe grupa. Vinkovački se crjepar kao malo koja tvrtka može pohvaliti da surađuje s kulturnim institucijama i pomaže im, pa je glavni sponzor vinkovačkog kazališta, pomaže Vinkovačke jeseni, a i rado će se odazvati na sva kulturna zbivanja. U povodu toga, u dvorani Gradskog kazališta "Joza Ivakić" u četvrtak, 30. lipnja, od 10 do 14 sati bit će održana svečana akademija s bogatim programom.

Kiparska radionica


Još 2003. u krugu Dilja, u pogonu stare kotlovnice, vinkovački kipar Antun Babić inicirao je i poveo kiparsku radionicu "Zemlja", na kojoj se početkom ljeta okupljaju istaknuti hrvatski kipari i studenti kiparstva, izrađuju terakotu i tako na najbolji način povezuju umjetnost i industriju. Od 2012. radionica je u stanju hibernacije, da bi ju 2020. ponovno oživio izv. prof. dr. art. Tihomir Matijević s osječke Akademije za umjetnost i kulturu. Na radionicama nikada nije bilo tematskih i programskih ograničenja, a naglasak je stavljen na materijal od kojega umjetnine trebaju biti izrađene - terakotu.


- Njihov zadatak bio je od gline stvoriti likovna djela, i ovo je rezultat njihovog rada iz 2012. i 2021. godine. Riječ je o 22 umjetnika, a nekima je ovo bila prva prilika za rad na takvim materijalima i djelima. To su skulpture velikog formata i to nisu tradicionalni oblici u kiparstvu, nego eksperimenti u oblicima, temi i izvedbi - pojasnio je Dražen Bota, voditelj Foto kluba Vinkovci i Galerije fotografije Meraja, dodavši kako je izložba i prije otvorenja naišla na veliko zanimanje javnosti, budući da su neke skulpture ranije postavljene i u parku ispred Meraje.

Naime, u vinkovačkoj Galeriji fotografije Meraja, u srednjovjekovnoj crkvici, u povodu 100 godina Dilja postavljene su dvije izložbe – "Tvornica Zemlja", gdje su izloženi radovi saziva radionice 2012. i 2021., i izložba fotografija (crno-bijelih) vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog "Dilj (portreti)", portreti radnika tvornice Dilj, koje je proteklih godina snimio u sklopu svog serijala "Workers in progress". U Meraji je izloženo 50 portreta izabranih iz kolekcije snimljene u Dilju, a cijeli serijal ima više od 1000 fotografija.


Serijal portreta


- Krajem 90-ih počeo sam sa Spačvom, slikao sam u bolnici, u brodogradilištu u Rijeci, u vukovarskom Borovu, željezničare, obrtnike… Fotografije za izložbu "Dilj" nastale su prije pet godina i one su već postale značajan dokument, jer su neki od portretiranih otišli u mirovinu, a neki su, nažalost, umrli. Toliko sam portreta napravio da kada hodam ulicom svakom prolazniku kimnem glavom, jer se bojim da nekoga od portretiranih neću prepoznati - kaže Zvonimir Tanocki (62), koji je od 1984. godine profesionalni fotograf, izlagao je na oko 300 skupnih i 40-ak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i diljem svijeta, a dobitnik je i 50-ak nagrada.

- Osim što pridonosi našem gospodarstvu, tvrtka Dilj sudjeluje i u društvenom životu grada Vinkovaca, pa tako i danas na ovoj izložbi. Hvala im na tome, hvala na razumijevanju za grad u kojemu djeluju, hvala što su dio Vinkovaca i njegove društvene scene – zadovoljan je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Obje izložbe mogu se razgledati u Meraji do 24. srpnja, svakoga dana od 18 do 20 sati.

Miroslav Flego
Izložene su fotografije Zvonimira Tanockog i skulpture 22 umjetnika nastale 2012. i 2021. godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike