Tehno
IGRALI SMO DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT

Nadogradnja koja donosi brojne novosti
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Na Director’s Cut izvedbe u igrama možemo gledati kao na dodatke koje je režiser zamislio, ali nisu bili u prvotnom dijelu

Igra Death Stranding originalno se pojavila u studenome 2019., a sada, dvije godine poslije, dobila je svoju nadogradnju Director‘s Cut izvedbom, koja donosi brojne novosti.



Pojam director‘s cut u filmskoj industriji vežemo uz izdanje nekog filma obogaćeno scenama koje je režiser izbacio. Iako bismo mogli zaključiti kako je ista stvar i s igraćom industrijom, zapravo to nije tako. Na Director‘s Cut izvedbe u igrama možemo gledati kao na proširenja, dodatke koje je režiser zamislio, ali zbog nekog razloga nisu bili u prvotnom dijelu. Dakle, nije riječ o nečem izbačenom, nego upravo suprotno, nečem dodanom. U Death Stranding Director‘s Cut novosti se ponajprije odnose na grafička poboljšanja, ali i na neke nove elemente same igre.

Svijet je došao do ruba


Kod starijih igrača prva asocijacija na Death Stranding bit će serijal Metal Gear Solid. Jednako poznat serijal, koji je u svoje vrijeme donio nikad viđen gameplay prožet nečim više od same igre. Ako dosad niste igrali Death Stranding, a ljubitelj ste dobrog SF-a, ova će vas igra itekako zaintrigirati. Death stranding je zapravo termin za kataklizmu do koje je došlo kad je čovječanstvo pronašlo manifestaciju zagrobnog života. U igri se ta manifestacija naziva plaža, a kontakt živih bića i pokojnika bio je sudar tvari i antitvari koji je rezultirao velikim eksplozijama. Taj kaos doveo je svijet do ruba propasti i nestanaka. Sve skupa dovelo je i do pronalaska novog elementa chiraliuma, koji je čovječanstvu pomogao uspostaviti novu komunikacijsku mrežu. Međutim, opasnost od tog elementa pojava je kiša koje ubrzavaju proces starenja organskih tvari. Cijeli se planet zbog toga drastično promijenio, a kaosu dodatnu dimenziju daju i duše mrtvih, koje sada lutaju bez kontrole. Ljudi se u toj priči nalaze u podzemnim gradovima, gdje bez neke perspektive zapravo čekaju svoj kraj. Ipak, postoji nada, a ona je želja da se u svijetu ponovno uspostavi red ujedinjavanjem svih gradova. Tu nastupa naš glavni lik, poštar Sam. Naravno, šalimo se, ali i ne. Naš glavni igrač je Sam Porter, dostavljač paketa od jednog mjesta do drugog. Iako vam nakon spektakularnog uvoda to može zvučati kao hladan tuš, igra zapravo nije dosadna iako se svodi upravo na puko dostavljanje paketa od točke A do točke B. Naime, Sam Porter je "repatriate", što znači da ima rijetku sposobnost da uskrsne nakon smrti. Zbog toga je idealan kandidat za posao. Uz dostavu paketa naš akter radi na ujedinjavanju gradova. Iako su na raspolaganju neka vozila, većinu igre ćete hodati i boriti se protiv neprijatelja koji ili vam žele oteti paket ili vas žele ubiti. Igra obiluje elementima skrivanja, planiranja, preskakanja, mozganja i sličnim, što smo nekada mogli doživjeti igrajući upravo Metal Gear Solid.

Impresivna grafika


Kako smo u uvodu spomenuli, Death Stranding je na tržištu već točno dvije godine, pa se Death Stranding Director’s Cut nudi kao kupnja u dvije opcije. Prva je zapravo kupnja cijele igre, za sve one koji je do sada nisu igrali i žele je instalirati na svoj PS5. Druga opcija je za sve one koji je posjeduju i koji su je igrali na PS4 konzoli. Oni pak za samo deet eura mogu dobiti ovaj dodatak, nadogradnju i na PS5 uživati u svim novostima koje igra donosi. U tom dijelu igra izgleda nevjerojatno realno. Iako nismo igrali original na PS4 konzoli, prema komentarima onih koji jesu, skok je impresivan. Od brzine učitavanja do grafičkih poboljšanja. Osim toga, nadogradnju je doživio i sam gamepaly. Neke od novosti nove su mogućnosti glavnog lika, poput hakiranja lopova, katapultiranje tereta, odskočne rampe, nove vrste mostova i tehnologija koja vam ublažava pad s velikih visina. Igra se koristi i svim mogućnostima DualSense kontrolera. Sa zvučnika na kontroleru dolazi plač i smijeh bebe Bridge, zvuk hodanja i sl. Vibracije su preciznije te npr. dočaravaju tenzije tereta s lijeve ili desne strane. Kad ste pretrpani i držite tipke R2 i L2 da stabilizirate teret, triggeri vam pulsiraju pod prstima, što je zanimljiv način prezentiranja težine koju nosite.

Marin REŽIĆ
Ocjena

95

Dojam: Vrhunska igra zanimljive priče koja je Director’s Cut izdanjem dobila mogućnost korištenja svih prednosti PS5 konzole.

Najčitanije iz rubrike