Kultura
FAČINIJU NAGRADA "MILKA TRNINA" ZA "HRVATSKU MISU"

Ovo je kapitalno hrvatsko djelo
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
Dobitnik Nagrade "Milka Trnina" Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2021. godinu je Tomislav Fačini za dirigiranje koncertom u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a, održanim 16. studenoga 2021. u crkvi Bezgrješnog srca Marijina na Jordanovcu. Tom prigodom Tomislav Fačini predvodio je soliste i Zbor HRT-a u izvedbi "Hrvatske mise" Borisa Papandopula. Koncertom je ujedno obilježena 30. obljetnica smrti skladatelja. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini. Fačiniju, šefu dirigentu Zbora HRT-a od 2017., ova nagrada stiže na kraju slavljeničke sezone, u kojoj je Zbor HRT-a obilježio 80 godina djelovanja, te u jeku priprema diskografskog izdanja sa studijskom snimkom Papandopulove "Mise".

- Osobita je čast kad kolege dodjeljuju nagradu. Istaknuo bih da dirigentska nagrada ide i ansamblu, jer smo osuđeni jedni na druge. Ovo je kapitalno hrvatsko djelo, a drago mi je da se nagrada dogodila u ovoj godini, u kojoj smo obilježili 80 godina djelovanja i u kojoj smo naručili i praizveli još tri pozamašna hrvatska djela, u nadi da će i neko od njih steći sličan status u budućnosti - rekao je Fačini zahvaljujući na nagradi.

Svečanost su uveličali i solisti te članovi Zbora HRT-a, koji su, dakako pod Fačinijevim ravnanjem, izveli stavak "Gospode, pomiluj" iz Papandopulove "Mise". T.K.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike