Regija
VINKOVČANI SE NADAJU NOVCU OD DRŽAVE

Do sada obrađeno nešto manje od 5 tisuća zahtjeva za povrat poreza
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
VINKOVCI



Za 2020. godinu na području grada Vinkovaca, za nešto više od četiri tisuće poreznih obveznika, utvrđena je razlika za povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak, a na njihove račune uplaćeno je nešto manje od devet i pol milijuna kuna. Drugim riječima, prosječno je svaki Vinkovčanin dobio 2300 kuna. Stanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji malo je "siromašnije". Naime, u istoj godini 18.953 porezna obveznika podijelila su nešto više od 34,5 milijuna kuna, što znači da je svatko od njih dobio oko 1800 kuna. Iz Porezne uprave napominju kako navedeni podatci nisu konačni, zato što su određeni postupci još u tijeku, pa valja pričekati kraj obrade svih zahtjeva.

Za prošlu, 2021. godinu do sada su obrađeni zahtjevi oko 4913 građana s područja grada i 22.676 s cijelog područja najistočnije županije.

- Porezna uprava će primjenjujući poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak rješenjem utvrditi poreznom obvezniku godišnji dohodak ostvaren u poreznom razdoblju te razliku poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat - objašnjavaju iz Porezne uprave, napominjući kako će, u skladu s planiranim aktivnostima, rješenja i povrat novca završiti do kraja svibnja.

Nedavno su počele isplate povrata poreza i prireza na dohodak građanima Republike Hrvatske. Pravo na povrat poreza utvrđeno je za 663.564 porezna obveznika, u iznosu od 1,7 milijardi, a 91.179 građana mora uplatiti razliku poreza u državni proračun u iznosu od 316 milijuna kuna, podatci su koje je iznio ministar financija Zdravko Marić. M.Flego
Tko ima pravo na povrat?
Najsretniji će biti mlađi od 25 godina koji imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na 50 posto uplaćenog poreza mogu računati svi između 26 i 30 godina. Povrat mogu očekivati oni koji lani nisu iskoristili pravo na ukupni godišnji osobni odbitak od 48.000 kuna kao propisanu poreznu olakšicu. To se odnosi na stjecatelje plaća, mirovina i drugog dohotka, uključujući autorske honorare. U to ulaze i olakšice za uzdržavane članove obitelji i invalidnost ako ih nisu iskoristili tijekom godine. Godišnji se obračun već neko vrijeme provodi automatski, uz izuzeće građana koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalnom profesijom, obrtnika ili ljudi koji primaju dohodak iz inozemstva, ali ne i iz Njemačke, bilo da je riječ o mirovini, plaći, honoraru ili sličnom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike