Regija
VATERPOLO KLUB ĐAKOVO S “BEĆARIMA” PRIPREMA 2. KUP BOROVIK

Desetkilometarski maraton lađa na akumulaciji Borovik, prvi će put zaveslati i žene
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
ĐAKOVO/BOROVIK



Pobravši prošle godine samo pohvale za organizaciju 1. Kupa Borovik - prvog maratona lađa ikada na toj najvećoj akumulaciji Đakovštine, a kada su u srce ravnice donijeli duh neretvanskih lađara, natjecanja i bodrenja s te rijeke gdje se druge subote u kolovozu održava tradicionalni Maraton lađa, Vaterpolo klub Đakovo sa svojom lađarskom ekipom "Đakovački bećari" i Turističkom zajednicom i ove godine, 25. lipnja, priprema 2. Kup Borovik.



Dok je lani na maratonu lađa na Boroviku sudjelovalo deset muških ekipa iz cijele Hrvatske, a pobjedu je odnijela Udruga lađara Zagreb, ove godine pridružit će se im se i žene. Prema riječima predsjednika Vaterpolo kluba Đakovo Ivana Gurdona, zasad su sudjelovanje na maratonu lađa na najvećoj akumulaciji Đakovštine prijavile četiri ženske ekipe: Sparte Bjelovar, Amazonke Čazma, Sisak iz Siska i Nereide Zagreb. One će maraton voziti u zasebnoj utrci, i to prve, dok će u muškoj sudjelovati 15 ekipa lađara iz cijele zemlje i jedna iz Srbije, HKUD "Vladimir Nazor" iz Sombora.

- Prijave za natjecanje na 2. Kupu Borovik počele su jučer, u srijedu, a primat će se do kraja mjeseca. Bili smo u pregovorima i s ekipom lađara iz Mostara, no još nisu potvrdili dolazak - kaže Gurdon. I ove godine vesla se na trasi od deset kilometara, upola kraćoj od one na Neretvi, koja ima 22,5 kilometara. Sve ekipe natječu se u originalnim neretvanskim lađama koje će stići u Đakovo uoči Kupa. Lani je bilo impresivno vidjeti kolonu vozila s natovarenim lađama kako stiže u grad.

Dvanaesteročlana lađarska ekipa VK-a Đakovo "Đakovački bećari" već uvelike trenira za Kup na jezeru Jošavi.

– Jošava nam je znatno bliže od Borovika, doslovce nadohvat grada, a uvjeti na njoj su dobri - kaže Gurdon. Prošlogodišnjim pobjednicima Kupa Borovik, Udruzi lađara Zagreb, pripao je veliki, prijenosni štit, koji se iduće godine, pojašnjava predsjednik Vaterpolo kluba Đakovo, dodjeljuje novim pobjednicima.

- Prijenosni štit ekipa zadržava u trajnom vlasništvu nakon tri pobjede - kaže Gurdon. Drugoplasirana ekipa lani je na Boroviku bila Udruga lađara Stiblina, a trećeplasirana Udruga lađara Gospa Karmelska Krvavac. Domaćini, "Bećari", lani su na cilj stigli osmi. Drugoplasiranoj i trećeplasiranoj ekipi, pravilo je, pripada mali štit. Podsjetimo, pobjednicima Maratona lađa na Neretvi pripada Domagojev štit.

Lanjski, 1. Kup Borovik, bio je pravi lađarski spektakl koji je okupio nekoliko tisuća gledatelja, a sve je pratila odlična atmosfera, navijanje, bodrenje, natjecateljski duh, druženje, boravak u prekrasnoj prirodi kojom je okružena akumulacija Borovik, a to se očekuje i ove godine. Odlična je to promocija ne samo tog jezera, nego i grada Đakova, općina Drenje i Levanjska Varoš, gdje se ta voda nalazi, kao i cijele Đakovštine.

Osim organizacijskog i natjecateljskog izazova, 2. Kup Borovik "Đakovačkim bećarima" provjera je utreniranosti za ovogodišnji, 25. Maraton lađa na Neretvi, a koji se vesla od Metkovića do Ploča. Suzana Župan
Možda ste propustili...

NIJE ZA MLAĐE OD 16 GODINA

Predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi”

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike