Osijek
SVEČANO OBILJEŽEN DAN MANJINA

Osijek je ponosan na
svoju multikulturalnost
Objavljeno 9. svibnja, 2022.
U našem gradu žive pripadnici 22 nacionalne manjine. Mnoge od njih u nedjelju su pokazale nešto od svog kulturnog bogatstva

Na središnjem osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, u nedjelju dopodne obilježen je Dan nacionalnih manjina grada Osijeka. Mogli smo tako čuti kako je Osijek grad koji se može pohvaliti da u njemu žive pripadnici svih 22 nacionalnih manjina, koliko ih je u Hrvatskoj. Mnoge od njih na Trgu su imale svoj štand ili su njihove pjevačke ili plesne skupine nastupile na pozornici.



Besprijekorno


Na dijelu Trga predviđenom za ovaj događaj vidjeli smo pravu košnicu, vrvjelo je od ljudi. Neki su bili odjeveni u narodne nošnje, a neki su sve samo promatrali. Na štandovima je ponuđena hrana, a na nekima su bile izložene knjige i časopisi odnosno rukotvorine. Po mnogo čemu je ovaj događaj svojevrsna repriza priredbe koja se tradicionalno održava uoči Uskrsa i zove se "Šarana jaja bojama grada". Jedina je razlika u tome što je ovo ponovno okupljanje manjinaca i folkloraša imalo naglašenu političku dimenziju. Uz pozdravne govore političara, primjetna je bila nazočnost osoba iz diplomatskog i konzularnog miljea, predstavnika Grada Osijeka i predstavnika manjina.


Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham objasnio je kako je Grad Osijek prije dvije godine odlučio da Dan nacionalnih manjina bude upravo na Dan Europe. Sa svojim štandovima u nedjelju je bilo zastupljeno 12 nacionalnih manjina. Na novinarsko pitanje što bi još Grad Osijek kao jedinica lokalne samouprave mogao napraviti kako bi pomogao u ostvarivanju nacionalnih prava etničkih manjina, Ham je rekao kako on sam kao pripadnik jedne od manjina ne vidi puno prostora za takvo što, osim možda u novčanom smislu, jer, kako kaže, sve funkcionira besprijekorno.

Svečanom otvaranju pribivali su ravnatelj Vladina Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine Alen Tahiri, veleposlanik Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, generalni konzuli Mađarske i Srbije, János Sándor Fuzik i Aleksandar Nakić (Vukovar), počasni konzul Albanije Basri Haliti te kao domaćin predsjednik Gradskog vijeća i zamjenik predsjednika Vladina Savjeta za nacionalne manjine Vladimir Ham.


Ne poznaju granice



Nazočne je u ime osječkog gradonačelnika Ivana Radića pozdravio osječki gradski vijećnik Anto Đapić. Istaknuo je jako dobru suradnju s vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina.

- Grad Osijek neizmjerno je ponosan na svoju multikulturalnost, multikonfesionalnost i činjenicu da je ovo jedini gradu koji ima registrirane sve 22 nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj. To je nešto na što svi mi građani Osijeka možemo biti ponosni jer to govori o našoj snošljivosti i suživotu. Čak i u najtežim vremenima rata ta tolerancija i harmonija dolazila je do izražaja. Posebno bih želio pozdraviti, naravno, uz sve ostale, predstavnike ukrajinske nacionalne manjine, kojima želimo da izdrže u teškim trenutcima za njihovu pradomovinu - rekao je Đapić.

U glazbenom dijelu programa prvi su nastupili folkloraši iz redova romske manjine, članovi Romskog resursnog centra Darda, a potom je slijedio muški zbor "Alte Kamaraden", koji djeluje u sastavu Njemačke zajednice. Jedna od pjesama nosi naziv "Böhmerwald" i to je jedna od rijetkih uspomena na nekadašnju njemačku povijesnu pokrajinu Sudete. Vijeće srpske nacionalne manjine prestavljali su članovi KUD-a "Đoko Patković" iz Bobote, koji su izveli splet plesova iz Šumadije. Dok su članovi Matice slovačke iz Osijeka izvodili svoju narodnu pjesmu "A ja taka čárna", mnogi su Ukrajinci pozitivno reagirali prepoznavši tu pjesmu, koju oni inače pjevaju na ukrajinskom jeziku ("Oj, čorna ja, čorna").

Kao i u slučaju Češke šume, vidimo kako neke folklorne pjesme ne poznaju državne granice. U nastavku programa nastupili su Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo "Lesja Ukrajinka" iz Osijeka, Česká beseda Osijek, Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci", Helena Dadić i Mario Huj (bošnjačka manjina), Mađarsko kulturno društvo "Népkör", KUD Rusina Osijek i "Heverim Shel Israel" (Židovska općina Osijek).

Draško Celing
MAĐARI ZADOVOLJNI SVOJIM STATUSOM
Mađari su s nešto manje od tisuću pripadnika u Osijeku druga manjina po zastupljenosti. Pitali smo predsjednika Vijeća mađarske manjine Tibora Santu kako osječki Mađari doživljavaju svoj manjinski status. Uz brojne institucije, MKD “Népkör”, Prosvjetno-kulturni centar Mađara, Katedru za mađarski jezikai književnost, mađarske medije (novine Képes Újság, radijske vijesti, emisija na STV-u), kalvinsko bogoslužje na materinskom jeziku i postojanje Generalnog konzulata Mađarske, Santo je ocijenio pozitivnim potporu koju mađarska manjina prima iz Budimpešte.

Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike