Crna kronika
PALA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Cigarete vrijedne 28,6 mil. kuna švercali iz Dubaija u Luku Ploče
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Šest osoba osumnjičeno je da je krijumčarilo cigarete vrijedne milijune kuna iz Dubaija. Sve osobe, u dobi od 41, 44, 34, 51, 51 i 40 godina, strani su državljani, od kojih prvoosumnjičeni 41-godišnjak ima i hrvatsko državljanstvo. Osumnjičene su za zločinačko udruživanje te nedopuštenu trgovinu i davanje mita u okviru zločinačkog udruženja. "Kriminalna skupina okupljena oko 41-godišnjaka povezana je u zločinačko udruženje, planira organizirati i realizirati kontinuirano krijumčarenje velikih količina cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko teritorija Hrvatske dalje u druge zemlje članice Europske unije", priopćeno je iz Ravnateljstva MUP-a.

Sumnja se i da su iz Dubaija brodovima organizirali otpremu ukupno sedam kontejnera s najmanje 90 tona, odnosno 5.798.400 kutija, krijumčarenih cigareta bez trošarinskih markica, a preko carinske i granične crte u Hrvatsku su bez prijave carinicima, ilegalno, do sada dopremili tri kontejnera s ukupno najmanje 35 tona, odnosno 2.539.200 kutija, krijumčarenih cigareta. Cigarete su teretnim vozilima prevezli u Sloveniju, Mađarsku, Poljsku i druge države Europske unije, gdje su ih prodali na ilegalnom tržištu po minimalnoj cijeni, od 11,25 kuna po kutiji. Time su ostvarili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 28.566.000 kuna. Novac su međusobno podijelili.Članovi zločinačkog udruženja, navodi Ravnateljstvo MUP-a, nastojali su osigurati neometani transfer krijumčarenih cigareta iz Luke Ploče, kamo bi cigarete stigle u kontejneru brodskim putem, do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drukčiju vrstu robe od one koja je stvarno u kontejneru. U kontejneru bi u prva dva reda bila deklarirana roba, a u preostalom prostoru kontejnera cigarete.- Kako bi osigurali navedenu tzv. zelenu rutu, članovi zločinačkog udruženja su, koristeći se korupcijom, nastojali "prodrijeti" u carinsku službu, a sve u svrhu ostvarivanja protuzakonite nepripadne imovinske koristi. Sumnja se da je 41-godišnjak od ožujka 2021. do siječnja ove godine u Zagrebu i Pločama, Dubaiju te na području Slovenije, Mađarske, Poljske i drugih zemalja članica EU-a povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene, kao i više drugih zasad nepoznatih osoba. Cilj im je bio krijumčarenje velikih količina cigareta bez trošarinskih markica prikrivenim uvozom iz Dubaija u Hrvatsku i EU te njihova prodaja na ilegalnom tržištu. Drugoosumnjičenom je 44-godišnjaku povjerena organizacija transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko Luke Ploče u druge zemlje članice EU-a radi prodaje krajnjim kupcima, pronalazak skladišta na području Zagreba, kao i osiguravanje neometanog prolaska kontejnera kroz Luku Ploče, tj. izbjegavanje carinske kontrole - navode iz policije.

Na isti način planirali su i krijumčarenje kokaina, no do realizacije i ostvarenja tog plana nije došlo jer su u daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni intervencijom hrvatske policije. Sumnja se da je 41-godišnjak organizirao zločinačko udruženje, da ga je 44-godišnjak vodio te da su zajedno s 34-godišnjakom neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, a službena je osoba simulirano primila potkupninu.



Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policajci su 41-godišnjaka i 44-godišnjaka uhitili. S.Lacić
2

osobe završile su

u policijskom pritvoru

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike